Her banyo yaptığında acılar içinde kıvranıyor... Su alerjisi genç kızın hayatını kararttı

TAKİP ET

23 yaşındaki Rachael Fetter, Aquajenik ürtiker olarak bilinen bir rahatsızlıktan muzdarip. Suya alerjisi olan genç kız, su içerken boğazında yanma hissediyor, banyo yaparken ise inanılmaz acılar çekiyor.

Reklam
Reklam

Su hayatın kaynağı ve insan vücudunun büyük bir bölümü sudan oluşuyor. Peki o halde suya alerjisi olan biri yaşamını nasıl sürdürüyor? Düşüncesinin bile kötü olduğu bu alerjik hastalığın pençesindeki genç kız, inanılmaz acılar çekiyor.

Aquajenik ürtikeri olan kişilerin cildi suyla temas ettiğinde alerjik tepkiye neden oluyor. 23 yaşındaki Rachael de su içtiğinde boğazında yanma hissediyor, duş aldığında ise vücudunda son derece ağrılı döküntüler oluşuyor. Suyla temas durumunda vücudundaki tepkileri gözlemleyen Rachel'a bu teşhis geçtiğimiz yılın temmuz ayında konuldu. Rachael, çok terlendiğinde veya bir seferde yarım bardaktan fazla su içtiğinde vücudunda lezyonlar oluşuyor.

Aquajenik ürtikeri, 230 milyonda bir görülen bir hastalık. Dünyada yalnızca 50 kişiyi etkilediği tahmin ediliyor. Rachael, alerjisi nedeniyle haftada yalnızca iki kez duş alabiliyor.

İlk olarak 18 yaşındayken suya karşı reaksiyon gösterdiğini fark eden Rachael Fetter yaşadıklarını şu şekilde anlatıyor; "Duş aldıktan sonra vücudumda döküntüler oluyordu. Kullandığım sabun nedeniyle olduğunu düşündüm, bu yüzden farklı bir marka denedim. Ancak sonra her duş aldığımda aynı şeyi yaşamaya başladım. Zamanla vücudumdaki döküntüler daha fazla acı vermeye başladı. 2019 yılının başında ise doktora gitmeye başladım."

"Dermatolog, iç hastalıkları ve alerji gibi farklı branşlara gittim. Doktorlar başta bunun aquajenik ürtikeri olduğunu anlamadı ve bu nedenle semptomları tedavi etmeye çalıştılar. Sonra ise cildimden örnek alındı ve aquajenik ürtikeri olduğu kesinleşti." Rachael suyla ne kadar uzun süre temas ederse ortaya çıkan yanıklar o kadar kötü oluyor. Döküntüler sadece birkaç saat sonra geçiyor ancak yanma hissi günlerce sürebiliyor.

Rahatsızlığı veteriner olan Rachael'in yaşamını da etkiliyor. İşi gereği sürekli hayvanlarla temas eden Rachael ellerini sık sık yıkamak zorunda. Rachael Fetter çalışmaya başlamadan önce ağrılarını hafifletmek için ağrı kesici alıyor. Bunun yanı sıra duşlarını ise önceden planlıyor. Aynı hastalıktan muzdarip kişilerin yalnız olmadıklarını hatırlatmak için hikayesini paylaşmak isteyen Rachael şunları söylüyor;

"Aquajenik ürtiker hayatımı etkiledi. Yüzmeye gidemem ya da yağmurda ıslanamam. İnsanların su alerjisinin gerçek bir şey olduğunu bilmesini istiyorum. Bu benim yaşantımı etkiliyor. Umarım bir gün bir tedavi geliştirilir. O zamana kadar ilaç almaya ve mümkün olduğunca kuru kalmaya devam edeceğim.