Hamas: Çad İsrail'de büyükelçilik açarak Afrika'nın sömürge karşıtı duruşundan saptı

TAKİP ET

Hamas, Çad'ın İsrail'de büyükelçilik açmasını kınadı

Reklam
Reklam

Hamas, Çad'ın İsrail'de büyükelçilik açmasını kınadı.

Hamas Sözcüsü Abdullatif el-Kanu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çad'ın Tel Aviv'de büyükelçilik açmasının Afrika ülkelerinin Filistin davasını destekleyen tutumuyla uyuşmadığını söyledi.

Kanu, "Çad, İsrail'de büyükelçilik açarak Afrika ülkelerinin sömürge karşıtı duruşundan saptı. Hamas, İsrail'le her türlü normalleştirmeyi ve İsrail'in işgaline meşruiyet kazandırmayı reddediyor ve kınıyor." ifadelerini kullandı.

İsrail ile normalleşme politikası yürüten veya İsrail'de büyükelçilik açan tüm ülkeleri bundan geri adım atmaya çağıran Hamas Sözcüsü, uluslararası kamuoyuna da İsrail karşısında Filistin halkının kararlılığını destekleme çağrısında bulundu.

Çad Devlet Başkanı Muhammed İdris Debi Itno, bugün ülkesinin Tel Aviv Büyükelçiliğinin açılışını yapmıştı.

Açılış törenine katılan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Çad Devlet Başkanı Itno ile Büyükelçiliğin açılışını yaptıklarını belirterek "yıllar süren görüşmelerden sonra ortaya çıkan tarihi an" ifadesini kullanmıştı.

İsrail yine Netanyahu'nun başbakan olduğu 2019'da Çad'la diplomatik ilişkilerin tesisi için anlaşma imzalamıştı.

İsrail, 1967'de işgal ettiği Doğu Kudüs'ü de içine katarak 1980'de tek taraflı Kudüs'ü "başkenti" olarak ilan etmişti. Ancak, dünya genelinde birçok ülke Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmiyor ve büyükelçilikler Tel Aviv'de bulunuyor.



Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)