Gençlerde Covid vakaları neden arttı? Uzmanlar anlatıyor...

TAKİP ET

Pandeminin ilk dönemlerinde Covid-19'un yaşlıları daha fazla etkilediği, vaka ve ölüm sayılarının bu grupta daha yüksek olduğunu gördük. Bu tablo son aylarda hem Türkiye'de hem de dünyada büyük değişime uğradı. Yaşlıların hastalar arasındaki oranı azalırken, vakaların yaş ortalamasında önemli düşüş yaşandı. Bu olguyu ve sebeplerini uzmanlarla konuştuk.

Reklam
Reklam

TÜRKİYE'DEKİ ORANLARI BAKAN KOCA AÇIKLADI
Türkiye'de de son dönemde vaka sayılarında önemli artışlar yaşanırken, aşılamada da 65 yaş üstünden 60 yaş üstü gruba geçildi. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca da 4 Nisan tarihinde Twitter'dan paylaştığı mesajında benzer bir tabloya dikkat çekti. Koca, "65 yaş üstü büyüklerimizin son bir ayda toplam vakalar içindeki oranı %14,39’dan 11,3’e düştü. Gençlerin aktif vakalar içindeki oranı ise artıyor. Gençlerimizi de koruyacağız" ifadelerini kullandı.

Biz de Türkiye'deki verileri uzmanlarla konuştuk, hasta profilindeki değişimin sebeplerini anlamaya çalıştık. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Rıdvan Karaali, yaş gruplarındaki değişimde en önemli sebebin aşılamada öncelikli gruplarda virüsün etkisinin azalması olduğunu belirtirken Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yeşim Çağlar ise virüsün hayatta kalma mücadelesi verdiğini ve hedef kitlesini güncellediğini söyledi. Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk ise gençlerin yoğun bakım servislerine yatış oranlarında belirgin artış olduğunu belirtti.

VİRÜSÜN BULAŞTIRICILIĞI ARTTI
RNA virüs grubundan olan Covid-19’un oldukça fazla mutasyon özelliğine sahip olduğunu söyleyen Oğuztürk, “Mutasyona uğrayan virüs etkinlik ve bulaştırıcılık açısından farklılık oluşturdu. Bu mutasyonlar sonucunda bulaştırıcılık özelliği ve viral yük gücü artan virüsler diğer yaş gruplarında da hastalık oluşturma sürecine sebebiyet verdi” diye konuştu.

‘BANA BİR ŞEY OLMAZ PSİKOLOJİSİ’ VAKALARI ETKİLEDİ
65 yaş üzeri vatandaşlarda hastalık görülme oranının azaldığını ve bunun yansımalarının sahada da görüldüğünü belirten Oğuztürk, “İngiliz mutant virüsünün ülkemizde baskın virüs haline gelmesi itibarıyla da daha genç yaşlardaki vatandaşlarımızın hastalanma riski arttı” dedi. Oğuztürk diğer etkenleri de şöyle açıkladı:

“Yaşlı insanlarımız kısıtlamalara tabi tutularak riske edilmedi ve aşılama programına ilk sırada dahil edilerek aşılandılar. Bunun sonucunda özellikle son 4 haftada yaşlı insanlarımızda hastalanma oranı azalmaya başladı. Gençlerde hızlı vaka artışlarındaki nedenlerin en önemli sebeplerinden birisi de bana bir şey olmaz psikolojisi ve kurallara uyma konusundaki istikrarsızlıkları oldu.”
HABERİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ