Filistinli gruplar, Sudan'ın İsrail'le normalleşme anlaşması imzalamasını kınadı

TAKİP ET

Sudan Dışişleri Bakanlığı, dün İsrail ile ilişkileri normalleştirmek ve çeşitli alanlarda işbirliğini geliştirmek için anlaşmaya varıldığını açıklamıştı

Reklam
Reklam

Filistinli siyasi gruplar, Sudan'ın dün başkent Hartum'da İsrail'le normalleşme anlaşması imzalamasını kınadı.

Sudan Dışişleri Bakanlığı'nın dün İsrail ile ilişkileri normalleştirmek ve çeşitli alanlarda işbirliğini geliştirmek için anlaşma imzaladığını açıklamasının ardından Hamas'tan yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, Sudan'ın İsrail ile ilişkileri normalleştirme eğiliminden duyulan üzüntü vurgulanarak, bu eğilimin kınandığı ifade edildi.

Hartum'un normalleşme yaklaşımının, "Sudan halkının Filistin meselesindeki tarihsel konumundan bir sapma" olarak nitelendirildiği açıklamada, Sudan yönetimine "bu yanlış yoldan" dönmesi çağrısı yapıldı.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Sudan hükümetinin normalleşmeye yönelik adımının, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Filistin halkının sorunlarını unutturma ve haklarını görmezden gelme yaklaşımıyla uyuştuğu belirtildi.

Halk Kurtuluş Cephesi de, Sudan halkını ve siyasi güçleri, İsrail'le normalleşme adımlarına karşı koymaya çağırdı.

İslami Cihad Sözcüsü Tarık es-Selemi ise Sudan'da geçici Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan'ın Hartum'da İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'i kabul etmesini kınadı.

Selemi, İsrail'le normalleşme açıklamasının Sudan halkının görüşünü yansıtmadığını, halkın İsrail ile her türlü ilişkiyi reddettiğini ifade etti.

Sudan Dışişleri Bakanlığı dün, İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi ve ilişkileri farklı alanlarda geliştirmek ve ileriye taşımak için anlaşmaya varıldığını açıklamıştı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada da İsrail Dışişleri Bakanı Cohen'in, Hartum'a giderek Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan ile bu yıl iki ülke arasında imzalanması planlanan barış anlaşmasını görüştüğü belirtilmişti.

ABD'nin onayıyla gerçekleştiği açıklanan ziyarette "barış anlaşmasına son şeklinin verildiği" aktarılmıştı.


Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)