Fenerbahçe Kulübü Yüksek Divan Kurulu Toplantısı

TAKİP ET

Kulüp Başkanı Ali Koç (2): "Sivas'ta yaşananlar, Adana'da olanlar, çürümüş, kokuşmuş, kifayetsiz Türk hakemlik müessesinin iflas ettiğinin, tükendiğinin en önemli belgesidir. 2 maçta 5 puan, şampiyonluk yarışına büyük bir etkidir." - "Ali Palabıyık'ı işimize gelince savunuyoruz durumu yok. İlkesel bir durum var" - "Şampiyonluk adayı rakibimiz dün gece uyandı. Zevkle izledik. Biz topa girmedikçe agresifleşiyorlar. Bizim arkadaşlar çirkin buluyor ama ben komik buluyorum. Benim sesimi de kullanarak video yapmışlar." - "Biz derhal, ivedilikle, en kısa zamanda VAR'ı Türk hakemlerinden kurtarmalıyız. VAR olmazsa olmazıdır futbolun. İnşallah önümüzdeki sene yarı otomatik ofsayt sistemi gelecek, daha rahatlayacağız."

Reklam
Reklam

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, "Sivas'ta yaşananlar, Adana'da olanlar, çürümüş, kokuşmuş, kifayetsiz Türk hakemlik müessesinin iflas ettiğinin, tükendiğinin en önemli belgesidir. 2 maçta 5 puan, şampiyonluk yarışına büyük bir etkidir." dedi.

Kalamış'taki Faruk Ilgaz Tesisleri'ndeki Fenerbahçe Kulübü Yüksek Divan Kurulu toplantısında konuşan Ali Koç, aralarında "İstediğiniz yatırımı yapın, bu sistemi yenemezsiniz" diye düşünenler olduğuna dikkati çekerek, "Biz yalandan adalet istemiyoruz. Sivas'ta yaşananlar, Adana'da olanlar, çürümüş, kokuşmuş, kifayetsiz Türk hakemlik müessesinin iflas ettiğinin, tükendiğinin en önemli belgesidir. Bu bir belgedir. 'Yolsuzluğun belgesi mi olur' derler ya, işte futbolda belgesi budur. 2 maçta 5 puan, şampiyonluk yarışına etki, büyük bir etkidir." diye konuştu.


- "Bir hakem bir takımı katleder sonraki hafta maç verilir, o mesajdır"

Son konuşmasında sadece hakem Ali Palabıyık değil, o ve Yasin Kol'a iki ayı geçen süre zarfında maç verilmediğini ifade ettiğini hatırlatan Ali Koç, şöyle devam etti:

"Defalarca bu konuyu söylediğim için hakemlik müessesinde yönlendirmeler vardır. Bir hakem, bir takımı katleder sonraki hafta maç verilir, o mesajdır. Bu sezon özelinde bu iki hakem hata yapmıştır. O yaygara koparılan maçta iki taraf lehine de hatalar olmuştur. O maçı seyretmeyenler zanneder ki Alanyaspor için rakibi doğranmıştır ama çift taraflı hata. O maçtan sonra Ali Palabıyık aylarca maç alamadı ve Yasin Kol başka maçta. Benim bunu gündeme getirme sebebim diğer hakemlerin performanslarını etkilemeleri. Dolayısıyla Ali Palabıyık'ı işimize gelince savunuyoruz durumu yok. İlkesel bir durum var. İnşallah kafasına girer bu konu.

Şampiyonluk adayı rakibimiz dün gece uyandı. Zevkle izledik. Biz topa girmedikçe agresifleşiyorlar. Bizim arkadaşlar çirkin buluyor ama ben komik buluyorum. Benim sesimi de kullanarak video yapmışlar. Bu hiç konuşmayan kulüp, bugüne kadar konuşmayan, Sivas'ta da konuşmayan kulüp, sesimi kullandı. Dün atışmalar oldu. Orada bazı şeyler ima ediliyor."


- "(Galatasaray'a) Bu kadar inanıyorsunuz iddianıza, niye gelmediniz?"

Başkan Ali Koç, "Bazıları şunu diyecek; siz 8 Mart operasyonuna taş koydunuz. Sizler olmasaydınız bu hakemler temizlenmişti, şimdi de dert yanıyorsunuz." ifadelerini kullanarak, bu konuya açıklama getirmek istediğini dile getirdi.

O konunun ilkesel bir konu olduğunu vurgulayan Koç, "O dönemde bütün hakem sınavları, yani klasman sınavları, bir evvelki federasyon tarafından, ki bir önceki federasyon Türk futbol tarihinde en ağır zararı görendi, o grubu temizleyeceklerdi ve tamamen keyfiyetle hiçbir sınava değinmeden istedikleri hakemi sisteme getireceklerdi. Biz o açıdan sezon ortasında, 'Böyle saçmalık olur mu?' dedik. Başka kulüpler de tepki gösterdiler. 'Siz bunları engellediniz' diyorlar. Öyle değil. Gerçek hakemlik müessesinde devrimsel atama yapılacaktı. Liyakatle yapılmayacağı için, güç kimin elindeyse onun isteğine göre atama yapılacağı için karşısında durduk. Açık konuşmayı seven bir insanım. Milyonları etkileyen konularda başkanlar, yöneticiler açıklama yapıyor. 'Gelin iddiaları televizyonda tartışalım' dedik. Bu kadar inanıyorsunuz iddianıza niye gelmediniz?" ifadelerini kullandı.


- "TFF Başkanına, 'iyi niyetinize hala inanıyorum' dedim "

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'ye, 'iyi niyetlerine hala inandığını' söylediğini açıklayan Ali Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben bildiğimi ve yaşadığımı söylüyorum. Kongre üyelerimiz belki siz kızıyorsunuz ama bu benim görüşüm. Daha evvelki federasyonlarla neler yaşadığımızı tahmin edemezsiniz. En fahiş hatalar ise bu federasyon döneminde yapılıyor. Çünkü altını tutmak kolay değil. 'Murat Ilgaz Fenerbahçe kongre üyesi' dendi. Öyle bir şey çıkmadı. Geçen sene, bir derbi öncesi, hakemin Fenerbahçe ile ilgili şirketlerde çalışıyor iddiasında olduğu gibi. Külliyen yalan çıktı. Özür var mı? Yok. Bu sezon Murat Ilgaz konusu. Murat Ilgaz, VAR atamalarından sorumlu. Baktırdık, böyle bir şey çıkmadı. Ben 6 sene yöneticilik, 5 sene başkanlık yaptım. 40-45 senedir futbol takip ediyorum. MHK ile sıkıntı yaşayan pek çok camia var. Ben MHK ile sıkıntısı olup MHK'yi hedef almayıp başkan vekillinin hedef alındığını hiç görmedim. Çünkü o başkan istenen bir başkandı. İyi ki gitti. Sonra 'cezalar' dendi. 'PFDK Başkanı Fenerbahçe formasıyla karar alıyor' dendi, tepki gösterince 'niye üstünüze alınıyorsunuz' dediler. Ben aptal olmadıklarını biliyorum. Ama samimi olmadıklarını da biliyorum. Sonra toplantıda, 'niye üstünüze alınıyorsunuz' dedi. 'İsmimizi geçirdiğinizde üstümüze alırız' diyorum. Cezalar açıklandı. Şampiyonluk adaylarından en çok ceza alan biziz. Şimdi ne oldu, Lale Orta Türkiye'nin ilk kadın MHK başkanı olarak atandı."

Galatasaray ile ilgili, "Ben hayatımda algı ve manipülasyonu hep bir ağızdan yöneticileriyle, medyadaki kalemleriyle, medyada, sosyal medyada resmi ve gayriresmi hep bir ağızdan bu kadar iyi yapıp, başta TFF kurulları ve futbol paydaşlarını etkileyen bu mertebeye gelmiş dünyada başka camia yoktur." ifadesini kullanan Ali Koç, "Dolayısıyla 'siz de yapın' diyebilirsiniz. Şimdi pompaladıkları şey o camianın bir yöneticisinin ettiği ağır laflardan sonra, 'bitirmeyiz, etmeyiz.' Bizim DNA'mızda, fıtratımızda bu yok. Bizim bir tane yüzümüz var. Özelde de umumide de, her yerde aynı." şeklinde konuştu.


- "Onların dertleri Ali Koç"

Hakkında, Kulüpler Birliği Başkanı sıfatıyla devamlı federasyona gittiği yönünde laf çıkarıldığını belirten Koç, "Size taahhüt ediyorum, 'hiçbir zaman TFF'ye yalnız gitmeyeceğimi' söyledim onlara çünkü biliyordum bunu diyeceklerini. Kafaları böyle çalışıyor. Nitekim gitmedim. Onların derdi Fenerbahçe de değil, dertleri Ali Koç. TFF Başkanı ve ekibinin İngiltere ziyareti vardı; 'Ali Koç uçakta Büyükekşi ile İngiltere'ye gidiyor' dediler, ben o gün maçtayım. Doğruları ispat etmek zorundasınız. İftira atmak, yalan söylemek, bu ülkede çok kolay, o yüzden doğruyu söyleyen, doğrusunu ispat etmek zorunda kalıyor. Bunlar 2 ay bunu pişirdiler. Son olarak resmi ağızdan, beni tek başıma federasyonu ziyaret etmemin sakınca olacağını söylediler. Hep algı operasyonu. Şimdi Lale Orta. Çok tanımıyorum, bu baskıyı ne kadar kaldırır. Türkiye'de algılar gerçeklerin önündedir. Türkiye'de çok az insan baskı kaldırabiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

VAR sistemiyle ilgili açıklamalar yapan Ali Koç, şöyle devam etti:

"Biz derhal, ivedilikle, en kısa zamanda VAR'ı Türk hakemlerinden kurtarmalıyız. Bu öneriyi dün yaptık. 'Ağlamaya gelmedik' dedik. VAR olmazsa olmazıdır futbolun. İnşallah önümüzdeki sene yarı otomatik ofsayt sistemi gelecek, daha rahatlayacağız. Bu devirde VAR olmazsa olmazdır. Ancak VAR bizim ligimizde kullanıldığı gibi, özellikle Fenerbahçe'ye kullanıldığı gibiyse VAR bir canavardır ve şu anda bunu yaşıyoruz. En acil tedbir olarak en kısa zamanda yabancı VAR hakemleri, Türk futboluna getirilmelidir. Federasyon devre arasında bunu denedi. Sanki dostlar alışverişte görsün gibi denenmiş geldi bana. Bu niye önemli çünkü hakemin de yardımcılarının da niyeti performansı kötüyse en önemli sigorta, adaleti kullanan VAR'dır. Bu da dünyanın her yerinde böyle Türkiye hariç. Öneri muhakkak ivedilikle belki bu sezon geçti ama önümüzdeki sezon VAR yabancı hakemlerden oluşmalı.

Yapay zeka atamalarını ilkesel olarak destekliyoruz ama bu mükemmel çalışana kadar birkaç sezon geçecektir. Doğru kullanılırsa fayda sağlayacaktır. Hakem atamaları 1 kişinin 2 dudağı arasında olmamalıdır."

Divan Kurulu, Ali Koç'un konuşmasıyla devam ediyor.

(Sürecek)



Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)