Eşiniz evi terk edip 6 ay dönmezse boşanma davası açabilirsiniz

TAKİP ET

Eşiniz evi terk etti, 'terk' nedeniyle boşanma davası açabilir misiniz? Yanıtı 'evet'. 'Evlilik birliğinden doğan yükümlülükleri yerine getirmemek amacıyla ortak hayata son verilmiş olması' ve bu ayrılığın 'en az altı ay sürmesi' halinde aile mahkemesinde terk nedeniyle boşanma davası açılabilir.

Reklam
Reklam

ÖNCE OKURUM M.K.’NIN SORUSU:
“Karım 40 gün önce beni terk etti ve babasının evine gitti. En küçüğü 39 aylık çocuklarımla ben ilgileniyorum. Haftada bir göstermelik telefonla arıyor. Çocuklarımla beni terk ettiği gerekçesiyle eşimi mahkemeye verebilir miyim? Bu terk olayından dolayı çocuklarımın velayetini alabilir miyim? 40 gündür eve gelmeyen, babasının evinde kuaförde saçını yaptırıp sürekli gezen bir annenin ve ailesinin çocuklarımın velayetini almalarını istemiyorum. Ne yapabilirim?”

TERKTEN İTİBAREN 6 AY GEÇMELİ
Okurum M.K.’nın ve benzer soruları Ankara Barosu avukatlarından eski aile hâkimi Mustafa Karadağ bakın nasıl yanıtladı:
“Medeni Kanun’un 164. maddesine göre terk sebebiyle boşanma davası açabilmek için terk tarihinden itibaren altı aylık bir sürenin geçmesi ve terkin evlilik birliği yükümlülüklerini yerine getirmemek kastıyla yapılmış olması gerekir. Terk ihtarı çekmek için yine terk tarihinden itibaren dört aylık bir sürenin geçmesi gerekir. İhtarda, terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi hâlinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunulur.

40 GÜNLÜK TERKTE DAVA AÇILMAZ
Terk süresi bu sorudaki gibi 40 gün ise terk sebebiyle boşanma davası açılamaz. Ancak, ‘evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına’ dayalı boşanma davası açılabilir. Bu davada, baba velayeti talep edebilir. Çünkü 39 aylık çocuğu bırakan annenin velayet görevini yerine getirmede ‘özensiz’ olduğu belirtilerek, velayetin kendisine verilmesini isteyebilir.”

SENETLE İŞ YAPTIRACAKLAR DİKKAT
Okurum Y.B., “Ben bir iş yaptırmak için senet imzaladım, senetlerimin günü geldi ama işim yapılmadı. Şu an işi yapacak esnaf da çok güvenilir bir durumda değil. Senetler de işi yapacak kişiye değil, malzeme alınacak işyerine ait. Ben bu senetleri işim yapılana kadar nasıl durdurabilirim? Ne yapmam lazım?” diye soruyor. Karadağ, Y.B.’ye bulunduğu yerin asliye hukuk mahkemesinde senedin alacaklısına karşı tespit davası açmasını önerdi. Karadağ, “Hukuken böyle bir durumda senetlerin bedelsiz kaldığına dair bir tespit davası açılması gerekir” dedi.

İNFAZ DÜZENLEMESİ NE ZAMAN?

HABERİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ