Dünya'nın yörüngesindeki iki uzay çöpü çarpışmaktan son anda kurtuldu

TAKİP ET

Uzaya gönderilen roket ve uydu atıkları arasında yer alan bir Rus uydusuyla, ıskartaya çıkarılmış bir Çin roket parçası birbirlerine 25 metre yaklaştıktan sonra son anda çarpışmaktan kurtuldu.

Reklam
Reklam

Dünya yörüngesindeki cisimleri radar kullanarak takip eden şirketlerden biri olan LeoLabs, artık işlevi olmayan bir Rus uydusuyla, ıskartaya çıkarılmış bir Çin roket parçasının birbirlerine 25 metre yaklaştıklarını tespit etti. Cisimlerle ilgili yapılan açıklamada Antarktika civarında herhangi bir enkaz izine rastlanmadığı belirtildi.

ENKAZ YAĞMURUNA DÖNÜŞEBİLİRDİ
Diğer uzmanlar, Kosmos-2004 ve ChangZheng roketinin birbirlerine çok daha uzak mesafeden geçeceklerini öngörüyordu. Toplam kütleleri 2.5 tonu aşan ve izafi hızları saniyede 14.66km'yi bulan bu cisimlerin çarpışması büyük bir felakete neden olabilir ve enkaz yağmuruna dönüşebilirdi. İrtifaları da yaklaşık 1000 km olduğu için çarpışma sonucu oluşabilecek parçalar çok uzun zaman uzay boşluğunda kalabilir ve faal durumdaki uydulara zarar verebilirdi.

UZAYDA BİR MİLYONYA YAKIN ÇÖP VAR
Uzaya gönderilen uyduların sayısı arttıkça yörüngede çarpışma yaşanmasına dair kaygılar da büyüyor. Yörüngede artık işlevi kalmamış 1 santimetreden büyük yaklaşık 900.000 cisim büyük endişe yaratıyor. Zira hepsinin yüksek hızla hareket ederken işlevsel haldeki bir uzay aracına çok büyük zarar vermesi ve hatta yok etmesi ihtimali kuvvetli bulunuyor.

UZAYDAKİ PATLAMALAR SÜRÜYOR
Avrupa Uzay Ajansı bu hafta yıllık Uzay Çevresinin Durumu raporunu yayımladı. Raporda süregelen parçalanmalarla ilgili sorunlara dikkat çekildi. Buna, yörüngede eski bir uzay aracından veya roketlerden arta kalan yakıt veya bataryalardan kaynaklı artık enerjinin neden olduğu patlamalar da dahil ediliyor. Son 20 yıl boyunca, yılda yaklaşık 12 defa çarpışma sonucu parçalanmalar yaşanırken Avrupa Uzay Ajansı, "Maalesef bu trend devam ediyor" dedi.

RUS VE ESKİ SOVYET ROKETLERİ KAYGI VERİYOR
Uluslararası Astronot Kongresi'nden bir grup uzman da bu hafta internet üstünden düzenledikleri toplantıda, yörüngede atıl halde duran ve işlevi kalmayan en tehlikeli, kaygı verici 50 objenin listesini yayımladı. İşlevi kalmadığı halde yörüngede bulunan objelerin çok büyük bir bölümü eski Rus veya eski Sovyet döneminden kalma tek kademeli Zenit roketleri.

UZAY ÇÖPLERİ NEDİR?
Uzay çöpleri teleskoplarla veya radarlarla görülen, herhangi bir işlevi kalmamış insan yapımı uydu ve benzeri uzay araçları ya da parçalarına deniyor.

BBCTürkçe