DSÖ'den Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'ne ödül

TAKİP ET

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, Dünya Sağlık Örgütü'nün Macaristan'ın Pecs şehrinde yapılan 'Avrupa Şehirler Ağı Yıllık İş ve Teknik Konferansında' kapsamında düzenlenen 'En fazla beğeni toplayan poster' sunumu yarışmasında ödül kazandı.

Reklam
Reklam

DSÖ’nün “Sağlıklı Şehirlerin İnşası: Sürdürülebilir, Kapsayıcı ve Esnek” temalı Sağlıklı Şehirler Ağı Yıllık İş ve Teknik Konferansı, Macaristan’ın Pecs şehrinde yapıldı. Konferansa 32 ülkeden 200’ün üstünde temsilci katıldı.

Konferansa Türkiye’den Yalova, Kadıköy, Karşıyaka, Gölcük, Nilüfer, Çankaya, Ortahisar, Balçova ve Denizli, Trabzon, Bursa Büyükşehir Belediyelerinden temsilciler katıldı.

Programda, Pecs Belediye Başkanı Zsolt Pava, Bakanlık Temsilcisi Jozsef Betlehem, DSÖ Avrupa Bölge Ofisinden Piroska Östlin ve DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Monika Kosinska açılış konuşmalarını yaptı. Ayrıca DSÖ Avrupa Bölge Ofisi yöneticisi Zsuzsanna Jakab video mesajıyla katılımcılarla buluştu.

 

Pecs Belediye Başkanı Zsolt Pava, konferansa ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Pava ayrıca Pecs şehri hakkında bilgileri katılımcılarla paylaşıp, düzenlenen konferansın tüm katılımcılar için verimli geçmesi temennisinde bulundu.

DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Monika Kosinska ise, gelinen noktalar, yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar hakkında genel bilgiler verdi. Açılış konuşması bölümünde ayrıca diğer konuşmacılar tarafından 2020 stratejileri, verilerin karşılaştırılması, sağlık tedavi sistemleri, ulusal sağlık stratejisi, hastalıkları önleme, zihinsel hastalıklar, deneyimlerin paylaşılması, şehirlerin gelişimi ve rolleri, iyi olma hali, (SDG) sürdürülebilir gelişim hedefleri, sağlık sistemi kapasitesi gibi konulara değinildi.

 

Açılış konuşmasından sonra ana salonda devam eden oturumlarda sürdürülebilir bir gelecek için sürücüler, planlamadan mekanlara kadar değişim süreçleri, sürdürülebilir sağlıklı şehirler, başarılı müdahaleler, yenilikçi metotlar, göç ve sağlık, sektörler arası çalışma ve değişim için liderliğin güçlendirilmesi, eşitlik, bilimsel gözlemleme ve değerlendirmenin önemi, kapsayıcı toplumlar için sürücüler, kapsayıcı şehirler, çevre ve sağlık, eylem planları, esnek toplumlar için sürücüler, esnek şehirler, sağlığın geliştirilmesi, bilgi transferi, yenilikçi çözümler, gelişmiş sağlık için kapasitelerin arttırılması, sağlıklı yaşlanma, nüfus değişikliklerine yönelik değişkenler, sağlık kaynakları gibi konularda konuşmalar yapılıp, yuvarlak masa toplantıları düzenlendi.

 

Konferansta Bursa Büyükşehir Belediyesi adına Nalan Fidan “Bursa’da İklim Değişikliğine Karşı Yapılan Çalışmalar” konulu sunumu yaptı. Kadıköy Belediyesi’nden Ece Çizel “Sağlıklı Yaşlanmaya Yönelik Politikaları Geliştirmek İçin Kadıköy’deki Nüfus Örneği Üzerine Araştırma”, Karşıyaka Belediyesi’nden Turan Ateş “Aktif Şehir Karşıyaka”, Nilüfer Belediyesi’nden Necla Yörüklü “Olgun Gençlik Merkezi”, Çankaya Belediyesi’nden Başkan yardımcısı Gülsün Bor Güner “Yerel Yönetimlerde ve Katılımlarda Cinsiyet Eşitliği” sunumlarını yaptı.

 

Konferansın 2. Gününde ise Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Cengiz Türe rehberliğinde hazırlanan “Sağlıklı Bir Kent Olmak İçin İklim Değişikliğine Yönelik Analizlerin Önemi” başlıklı sunumu Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Müdürü Murat Ar katılımcılarla paylaştı. Ar, son yıllarda şehirler için ciddi bir tehdit haline gelen küresel ısınma ve iklim değişikliği hakkında Türkiye’de Sağlıklı Kentler Birliği üye belediyelerinden araştırmaya katılan belediyeler tarafından elde edilmiş veriler ile küresel ısınma ve iklim değişikliği analizi hakkında bilgiler verdi. Sunumun sonunda “Karbon Ayakizimizi Azaltıyoruz” başlıklı kısa film katılımcılarla paylaşıldı.

 

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Ödül Kazandı…

DSÖ Avrupa Şehirler Ağı Yıllık İş ve Teknik Konferansında sözlü yapılan sunumların yanında poster sunumlara da yer verildi. Ülkemiz adına Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, Yalova Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi, Kadıköy Belediyesi ve Çankaya Belediyesinin yapmış olduğu çalışmalar poster sunumlarla sergilendi.  En fazla beğeni toplayan poster sunumu yarışmasında Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, “Gençlik Politikaları” başlıklı poster sunumu ile en beğenilen poster oldu. Ödülü Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği adına Birlik Müdürü Murat Ar, Pecs Belediye Başkanı Zsolt Pava’dan aldı.

 

Gelecek Toplantı Belfast’da

DSÖ Avrupa Şehirler Ağı 2018 Yılı Yıllık İş ve Teknik Konferansının Kuzey İrlanda’nın Belfast şehrinde yapılacağı duyurusu ile toplantı sona erdi.