Dışişleri Bakanlığı Suriye konusunda düğmeye bastı

TAKİP ET

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus ve İranlı mevkidaşları ile New York'ta Suriye konulu üçlü toplantı yapacaklarını açıkladı.

Reklam
Reklam

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Soçimutabakatının ardından ateşkesin tamamen tesis edilmesi ve siyasi çözüme odaklanılması gerektiğini belirterek, bu konuyu görüşmek üzere Rus ve İranlımevkidaşlarıyla New York'ta üçlü toplantı yapacaklarını açıkladı.

Çavuşoğlu, Türkiye'den Dışişleri Bakanı seviyesinde ilk ziyaretindüzenlendiği Surinam'da mevkidaşı Yldiz Pollack-Beighle ile baş başa veheyetlerarası görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Suriye'nin İdlib ilindeki ateşkesi korumak için varılan Soçimutabakatına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, silahtan arındırılmışbölgenin sınırlarının bu anlaşma kapsamında çizildiğini hatırlattı.

Çavuşoğlu, bunun detayları ve sınırlarının belirlenmesi konusununteknik çalışmalara bırakıldığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Çarşamba gününden bu yana Ankara'da bu teknik çalışmalar yürütüldü vebugünkü toplantılardan sonra bir mutabakata vardık. Bundan sonra yapılmasıgereken bu mutabakat zaptı çerçevesinde diğer adımların atılması ve ateşkesintamamen tesis edilmesi ve siyasi çözüme odaklanılmasıdır. Bu konuda (RusyaDışişleri Bakanı) Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Zarif ile New York'ta üçlü birşekilde bir araya geleceğiz. Anayasa komisyonunun oluşturulması ve siyasi çözümkonusunda sadece 3 ülke olarak değil, herkesin desteği şarttır. Bir taraftanterörün her türlüsüyle mücadele ederken diğer taraftan Suriye'de kalıcı bir barışve siyasi çözüm için çabalarımızı birlikte sürdürmemiz gerekiyor."