Çingene Kızı eve dönüyor

TAKİP ET

Gaziantep'in önemli simgelerinden 'Çingene Kızı' mozaiğinin ABD'deki Bowling Green Eyalet Üniversitesi'nde olan kayıp parçaları, yıllar sonra evine dönecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile üniversite arasında imzalanan anlaşma sonucunda mozaiğe ait 12 parça bu yıl içinde Türkiye'ye gönderilecek.

Reklam
Reklam

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ABD’nin Bowling Green Eyalet Üniversitesi arasında imzalanan anlaşma sonucunda Zeugma Mozaiklerine ait 12 parça Türkiye’ye getirilecek. Bakanlık ile üniversite arasında söz konusu parçaların Türkiye’ye resmen iadesini öngören anlaşma, Türkiye’nin Chicago Başkonsolosluğu’nda imzalandı. Anlaşmaya Türkiye adına New York Kültür ve Tanıtma Ofisi Direktörü Tülin Sermin Özduran, Bowling Green Eyalet Üniversitesi adına da Rektör Dr. Rodney Rogers, Sanat ve Bilim Fakültesi Dekanı Dr. Raymond Craig ile üniversitenin Başkan Yardımcısı Sean P. FitzGerald imza koydu.

İLK ADIM 2012’DEYDİ

Bakanlık, eserlerin iadesi için ilk girişimini Şubat 2012'de yapsa sonuç alınamadı. Zeugma Mozaikleri için 2017 yılında ikinci girişim yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, yönetimi değişen üniversiteye mozaiklerinin iade edilmesi için yeni bir yazı yolladı. Yazıda Türkiye topraklarına ait olduğu net bir şekilde ifade edilen mozaiklerin iade edilmesi için bir toplantı yapılması istendi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Bowling Green Eyalet Üniversitesindeki Wolfe Sanat Merkezi’nde sergilenmek üzere eserlerin replikalarının yaptırılmasını üslenirken, parçaların Türkiye’ye nakliyesi Kültür ve Turizm Bakanlığınca gerçekleştirilecek.

Üniversitede sergiliyorlardı

1960'lı yıllarda Zeugma ören yerinde gerçekleştirilen kaçak kazılarda yurt dışına çıkarılan ve 1965'te Bowling Green Devlet Üniversitesi’nce 35 bin dolar karşılığında Peter Marks isimli sanat tacirinden satın alınan Zeugma Mozaikleri, o tarihten beri üniversitedeki Wolfe Sanat Merkezi girişinde üzeri cam panel içinde döşenmiş vaziyette sergileniyordu.