Bu köyde çocuktan fazla kurt var... Sadece 46 kişi yaşıyor

TAKİP ET

İspanya'nın Asturias Prensliği'ne bağlı Yernes Tameza Köy'ünde nüfusa kayıtlı 135 kişi olmasına rağmen köyde yalnızca 46 kişi yaşıyor.

Reklam
Reklam

İspanya Krallığı'nın da bulunduğu Asturias Prensliği'ne bağlı Yernes y Tameza Köyü'nde nüfusa kayıtlı 135 kişi var ama köyde yalnızca 46 kişi yaşıyor. Köyün 2002 yılındaki nüfusu ise 226. Tahmin edebileceğiniz gibi, sokaklar kalabalık değil. Sokaklarda oynayan çocuklar yok. Nüfusun üçte ikisi 50 yaşından büyük ve sadece % 5'i 20 yaşından küçük. Nüfusu gitgide azalan Yernes y Tameza Köy'ü, İspanya'da en düşük doğum oranına sahip.

Bolca ayı ve kurt var genç nüfus yok
Yernes y Tameza Köy'ünde yaşayan yaşlı bir kadın ise şöyle söylüyor:
"Sadece yaşlı insanlar var genç nüfus neredeyse sıfır! Doğa bizi resmen yiyor. Her yerde mahsul vardı ve şimdi yabani otlardan başka bir şey yok. İş yok, para akmıyor. Gençler gitmek zorunda kalıyor. Daha fazla ayı ve daha fazla kurt var... Doğa bizi yiyor. Eskiden bar vardı, iki, üç, dört, beş.. Bu köyde altı bar vardı, çünkü eskiden kömür madenleri vardı. Kamyonlar gelirdi, madenciler geldi ... Ahh, kapattılar. Yıllar önce. Burada hepimiz arkadaşız. Çok az kişi kaldık."

Çiftçilik yapan bir diğer vatandaş ise şöyle diyor:
"Sadece 46 kişinin yaşadığı bu köy dünyanın en havalı yeri! Doğayı seven, buraya gelse keşke. Doğa aşkı hep içimde vardı küçükken ailem bana bunu hep aşılamıştı ve bu benim sevdiğim şey. Gerçekten! Dört yaşında bir oğlum var ve bir tane daha yolda. Onları Yernes ve Tameza nüfus sayımına kaydetmek istedim, ama yapamadım çünkü okul için Grado'ya göndermek zorundayım."

Bir diğer yerli kadın ise şöyle diyor:
"Burada endüstri ve iş yoktu. Köy herkes için bir cennet olsa bile, gençken göç etmek zorunda kaldık. Aviles'te 54 yıl yaşadım. Ama orası benim memleketim değildi. Köklerim burada. Arkadaşlarım burada. Ve şimdi tek isteğim burada huzur içinde ölmek."