Bolivya'da Morales sonrası yeni başkan atandı

TAKİP ET

ABD destekli ordunun baskısıyla istifa eden Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in Meksika'ya iltica etmesi sonrası, muhalif senatör Jeanine Áñez, geçiş sürecinde başkanlık görevini yürüteceğini ilan etti.

Reklam
Reklam

Bolivya'da muhalefetin sokak gösterileri ve ordunun baskısıyla Devlet Başkanı Evo Morales'in istifa etmesinin ardından, ülkeyi 90 gün içinde erken seçime götürecek geçici devlet başkanı belli oldu. Mecliste oy çokluğu sağlanmamış olsa da Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez başkanlık görevine getirildi. Anez ülke barışı için elinden geleni yapacağını ifade ederken, en kısa sürede erken seçime gidileceğini açıkladı

Morales'in partisinden milletvekilleri söz konusu atama oturumunu boykot ederek, yeterli çoğunluğun altında kalmasını sağladı. Ancak 52 yaşındaki Áñez, anayasaya göre yönetimi devralma sırasının kendisinde olduğunu savundu ve yakın zamanda seçim yapılacağını açıkladı.

MORALES "DARBE TÜCCARI" DEDİ
Morales ise açıklamayı kınadı ve Áñez'i "darbe tüccarı sağcı bir senatör" olarak tanımladı. Twitter hesabından mesaj veren 60 yaşındaki siyasetçi, "tarihteki en sinsi darbe" ifadesini de kullandı. Meksika'ya iltica eden Evo Morales, bu kararı hayatının tehlikede olması nedeniyle aldığını açıklamıştı. Evo Morales, 20 Ekim'deki seçimleri takip eden gösteriler sonucu Pazar günü istifa kararını duyurdu. Morales'in istifasını isteyenler arasında ordu yönetimi de yer alıyordu.
14 yıl ülkeyi yöneten lider, "daha fazla kan akmaması için" kendi isteği ile görevi bıraktığını açıklamıştı.

Kaynak; BBCTürkçe