BM Genel Kurul Başkanı Körösi, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile görüştü

TAKİP ET

Görüşmede insan hakları konusu ele alınmadı

Reklam
Reklam

Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurul Başkanı Csaba Körösi, Çin ziyaretinde Dışişleri Bakanı Vang Yi ile bir araya geldi.

Körösi'nin sözcüsü Paulina Kubiak, New York'ta düzenlediği basın toplantısında, Körösi'nin Çin'e 4 günlük resmi ziyarette bulunduğunu açıkladı.

Kubiak, dün Çin'e giden Körösi'nin bugün ülkenin başkenti Pekin'de Bakan Vang ile bir araya geldiğini söyledi.

"Başkan (Körösi) Çin'e BM'deki liderlik rolünden ve insanlar ile gezegeni desteklemedeki çabalarından dolayı teşekkür etti." ifadesini kullanan Kubiak, görüşmede ele alınan konuların Güvenlik Konseyi reformu, Ukrayna'daki savaş ile küresel ekonomik sonuçları ve çok taraflılık olduğunu belirtti.

Kubiak, AA muhabirinin Körösi'nin insan hakları ihlalleri konusunu neden açmadığına dair sorusuna, "İnsan hakları konusu görüşülmedi." dedi.

Çin'e yapılan ziyaretin, resmi olduğuna dikkati çeken Kubiak, ziyaretin gerçekten su konularıyla ilgili sürdürülebilir gelişmeyi amaçladığını söyledi.

- BM'nin Sincan'daki insan hakları ihlali raporu

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, 1 Eylül 2022'de Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki insan hakları ihlallerine dair raporu yayımlanmıştı.

Sincan'da yaşayan kişilerle yapılan mülakatların da yer aldığı 48 sayfalık raporda, keyfi gözaltına alınmalar, terör ve aşırıcılıkla mücadele adı altında ciddi insan hakları ihlalleri, yeniden eğitim kamplarında tutulanlara yönelik endişe verici işkence, kötü muamele ve zorunlu tıbbi tedavi gibi uygulamalara ilişkin güvenilir raporlar bulunduğu belirtilmişti.

Raporda, hak ihlallerinin dayandırıldığı terörle mücadele kanunlarının sorunlu olduğu ve yetkililere geniş yetkiler tanıdığı ifadeleri yer almıştı.

Çin hükümetine yönelik çağrıların da bulunduğu raporda, "yeniden eğitim kampları, cezaevleri ve benzeri tutukluluk merkezlerinde keyfi tutulanların derhal serbest bırakılması", "Sincan'da aile mensuplarının haber alamadığı kişilerin nerede olduğuna dair bilgi verilmesi", "terörle mücadele, ulusal güvenlik ve azınlık haklarına dair yasaları gözden geçirecek çalışma planı oluşturulması", "yeniden eğitim kamplarındaki hak ihlallerinin ivedilikle araştırılması" ve "bölgedeki cami, tapınak ve mezarlıkların yıkıldığına dair iddialara somut veriler sunularak açıklık getirilmesi" gibi ifadelere yer verilmişti.


Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)