Başbakan Ersin Tatar'dan 'Hayalet Kent'te son teftiş

TAKİP ET

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı'ndan bu yana kapalı tutulan ve adı 'Hayalet Kent'e çıkan bir zamanların ünlü turistik kenti Maraş bugün açılıyor. KKTC Başbakanı Ersin Tatar, açılıştan bir gün önce Maraş'taki hazırlıkları denetledi ve 'Rumlar istedikleri kadar bağırsın, 'Arkamızda Türkiye olduktan sonra, açıyoruz' dedik ve yaptık' diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Gazimagosa kentine bitişik, kapalı Maraş kenti, Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında Türk ordusunun hedefleri arasında olmamasına rağmen alınmış ve kapalı kaldığı 46 yılda Kıbrıs müzakerelerinde birçok kez pazarlık konusu olmuştu.

KENTE CANLILIK GELDİ
Rumlara verilecek yerler arasında gösterilen kentin sahil şeridi, önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ersin Tatar’ın Ankara’da ‘açıyoruz’ talimatıyla yeniden canlandı.

YENİ GİRİŞ KAPISI AÇILDI
Kıbrıs Türk Güvenlik Kuvvetleri ve Gazimagosa Belediyesi son 24 saatte hummalı bir çalışma başlattı. Başbakan Ersin Tatar’la açılış öncesi son hazırlıkları yerinde görmek üzere kapalı Maraş’a girdik. Maraş’a askerin kontrolünde tek giriş noktası bulunuyordu. Sivillerin sahile girişini sağlamak için ikinci bir geçiş noktası açıldı. Açılan yer, 1975 öncesi sahile giden bir sokak, önü tel örgüler ve variller ile kapatılmıştı. Burası sivillerin geçeceği yol olarak belirlendi.

TATAR’LA İLK ADIM
Yeni yol ve kapıdan Maraş’a Başbakan Ersin Tatar’la ilk adımı attık, duygularını şu sözlerle paylaştı: “Rumların bize yapmadıkları zulüm kalmadı. Ellerinde olsa, nefes almamızı bile engellemeye çalışacaklar. 46 yıldır atıl durumda kalan, bu kentin açılmasını sürekli veto ediyorlardı. Yıllardır kenti Türk yönetimi altında açmamız gerektiğini söylüyorum. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, yardımcısı Fuat Oktay’a verdikleri destekten dolayı minnettarım. Türkiye tam destek verince ‘Hemen açalım’ dedim. Rumlar tepki gösterecekmiş, hadi ordan, istedikleri kadar bağırsınlar. Maraş KKTC toprağıdır ve öyle de kalacak. Atıl duran, gözümüzün önünde çürüyen bu cennet turizm merkezi, Kıbrıslı Türklerin faydasına açılsın. Tabii ki eski Rum sahiplerinin mülkiyet haklarını da koruyacağız.”

HABERİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ