Bakan Dönmez: 2030'lu yıllarda doğal gazımızın yüzde 50'den fazlasını üretmeyi hedefliyoruz

TAKİP ET

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sakarya Gaz Sahası'nda 3 yılda ikinci fazın tamamlanmasıyla 15-16 milyar metreküp üretime ulaşılacağını belirterek, "2030'lu yıllarda doğal gazımızın yüzde 50'den fazlasının Türkiye'de üretilebilir olmasını hedefliyoruz

Reklam
Reklam

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sakarya Gaz Sahası'nda 3 yılda ikinci fazın tamamlanmasıyla 15-16 milyar metreküp üretime ulaşılacağını belirterek, "2030'lu yıllarda doğal gazımızın yüzde 50'den fazlasının Türkiye'de üretilebilir olmasını hedefliyoruz." dedi.

Dönmez, Albayrak Medya tarafından düzenlenen Enerjide Türkiye Yüzyılı Zirvesi kapsamındaki Özel Oturum'da yaptığı konuşmada, Sakarya Gaz Sahası'nda 3 yılda ikinci fazın tamamlanmasıyla 15-16 milyar metreküp üretime ulaşılacağını ve ülke ihtiyacının yüzde 25'inin karşılanabileceğini söyledi.

Türkiye'nin yıllık gaz tüketiminin 55 ila 60 milyar metreküp olduğunu vurgulayan Dönmez, "2030'lu yıllarda doğal gazımızın yüzde 50'den fazlasının Türkiye'de üretilebilir olmasını hedefliyoruz. Yeni keşifler daha da devam ediyor. Tabii ki arzumuz tüm gazımızı kendi deniz ve topraklarımızdan çıkartabilir hale gelmek. Bunu biraz zaman gösterecek. Şu anda biz yüzde 1'ini ancak üretebiliyoruz ihtiyacımızın." diye konuştu.

Karadeniz gazının ithal edilen gaza göre daha ekonomik olduğunu aktaran Dönmez, maliyetler düştükçe bunun vatandaşa da yansıtılacağını dile getirdi.

- "Orta ve Doğu Karadeniz'de sismik verilerden ümitliyiz"

Bakan Dönmez, Batı Karadeniz'de keşif ve sondaj çalışmalarının devam edeceğini, sismik araştırmaların Doğu Karadeniz'de Samsun, Sinop, Trabzon ve Rize açıklarında da yürütülebileceğini söyledi.

Petrol kaynak aramalarında ise Orta ve Doğu Karadeniz'de ilerleneceğine işaret eden Dönmez, "Sismik veriler elimize gelmeye başladı. Oralarda bir şey açıklamadık biliyorsunuz. İnşallah oralarda da benzer neticeyi yakalarız. Biz ümitliyiz." ifadelerini kullandı.

Dönmez, Türkiye'nin denizlerde filo büyüklüğünde dünyadaki 4-5 ülkeden biri olduğunu anımsatarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Sondajın önemli bir kısmı, sahanın geliştirilmesi ile ilgili tüm süreçleri TP ve servis şirketleri ile birlikte dünyanın her yerinde yapabilir hale geldik. Bizde çok kabiliyetli küçük ve orta ölçekli şirketler var. Bir ekosistem de oluşturduğumuz için onlar da bu işi öğrenmiş oluyor. Bunlara gerek gemi tedarikçileri, gerekse malzeme parça üreticisi olarak bakabilirsiniz. Dünyanın her yerinde gaz petrol yatırımlarında artış var. Çok iyi tekliflerle yurt dışına giden de oluyor. Biz işe başlarken yurt dışından tersine beyin göçü ile 100'ün üzerinde insanı geri getirmiştik. Yine o insanlarla çalışıyoruz. TP esas oyuncu olarak bu operasyonları yapabilir hale geldi."

Türkiye'nin en büyük petrol rezervinin Gabar'da bulunduğunu anımsatan Dönmez, Gabar'a komşu alanda da çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Dönmez, söz konusu sahada da sondaja başlanacağını belirterek, "Buradaki yapı daha büyük gözüküyor. Sondaja başlayacağız, belki birkaç ay içinde bilgi ve netice alabiliriz. Gabar'da Esma Çevik kuyularında, 7 kuyuda yaklaşık 8 bin varillik bir üretimimiz var. Bu yıl içinde 15 ila 20 arasında kuyu açmayı planlıyoruz. Orada kuyu açma verilerimiz günlük 1000 varil civarında, 20 bin varile çıkacağız." ifadelerini kullandı.



Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)