Bakan Çavuşoğlu, Portekizli mevkidaşı Cravinho ile ortak basın toplantısı düzenledi (2):

TAKİP ET

"(Türkiye ile Portekiz arasında kurulan hükümetlerarası zirve mekanizması) Görüşmemizde 2. zirveyi Türkiye'de gerçekleştirmeye hazır olduğumuzu dostum Joao'ya bugün söyledim" - "Biz AB'ye üye olmak için önemli adımlar attık ve bu bizim için hala stratejik hedeftir ama AB'nin de karar vermesi lazım. Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesi, vize serbestisi gibi çok önemli alanlar var ve yüksek düzeyli diyalog mekanizmalarımız var. Bu konuda AB'nin daha geri durduğunu bir kez daha söyledim. Portekiz gibi bu süreçleri destekleyen ülkelerin daha aktif olması, bu süreçlerin tekrar canlandırılması bakımından önemli olacaktır"

Reklam
Reklam

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Portekizli mevkidaşı Joao Gomes Cravinho ile gerçekleştirdikleri ikili görüşmede ticaret, savunma sanayisi, ikili ve bölgesel gelişmeler dahil birçok konuyu ele aldıklarını ve Türkiye ile Portekiz arasında kurulan hükümetlerarası zirve mekanizmasının ikinci zirvesini Türkiye'de yapmak istediklerini bildirdiklerini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu ve Portekiz Dışişleri Bakanı Joao Gomes Cravinho, yaptıkları görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye ve Portekiz'in bu yıl diplomatik ilişkilerinin tesisinin 180. yılını kutladığını ve iki ülke arasındaki ilişkilerin her zaman "mükemmel" düzeyde seyrettiğini belirten Çavuşoğlu, 2012'de oluşturulan hükümetlerarası zirve mekanizması ile de ilişkilerin en üst düzeye çıkarıldığını anımsattı.

Çavuşoğlu, söz konusu zirvenin ilkinin 2015'te gerçekleştirildiğine işaret ederek, "Görüşmemizde 2. zirveyi Türkiye'de gerçekleştirmeye hazır olduğumuzu dostum Joao’ya bugün söyledim ve bu toplantı için de tabii ki Portekiz Başbakanı (Antonio) Costa'yı ve Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa'yı da ağırlamaktan memnuniyet duyacağız. Sayın Cumhurbaşkanı'mız (Recep Tayyip Erdoğan) gönderdikleri tebrik mektubunda Portekiz Cumhurbaşkanı'nı ülkemize davet etmişlerdi." ifadelerini kullandı.

Portekiz Parlamentosunda Türkiye Dostluk Grubu'nun tesis edilmesinden memnuniyet duyduklarını vurgulayan Çavuşoğlu, "Parlamentolararası diyaloğu biz dışişleri bakanları olarak teşvik ediyoruz. Tüm bunları niye söylüyorum? İlişkilerimiz mükemmel seviyede ama karşılıklı ziyaretler ve aramızdaki temasları daha düzenli, daha sık yapmamız gerekiyor. Bu konuda da bugün mutabık kaldık." bilgisini paylaştı.

Çavuşoğlu, görüşmede ticari ilişkilerden savunma sanayisine, Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerden bölgesel gelişmelere kadar birçok konuyu ele aldıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Portekiz ile ticaret hacmimiz 3 milyara yaklaştı geçen sene ve ciddi bir potansiyel var. Bunu değerlendirdiğimiz zaman daha büyük hedeflere ulaşabileceğimize inanıyoruz. Şirketlerimizin de Portekiz’de ciddi yatırımları olmaya başladı. Özellikle çimento sanayi, liman işletmeciliği ve müteahhitlik sektörlerinde önemli yatırımları var, yaklaşık 1,6 milyar avroluk bir yatırım miktarı var. Portekizli firmaların da Türkiye'deki yatırım miktarı 764 milyona ulaştı. Daha da artacağına inanıyoruz. Bugün firmalarımızı karşılıklı yatırımlar için teşvik etme konusunda mutabık kaldık."

- "Baykar ile Portekiz arasında görüşmeler başladı"

Cravinho'nun daha önce de Portekiz Savunma Bakanı olarak görev yaptığını anımsatan Çavuşoğlu, "Denizcilik alanında önemli bir ülke olan Portekiz ile bu alanda da işbirliğimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Geçen hafta Baykar firmamızı ziyaret etmiştik, Baykar firması ile Portekiz arasında da bu anlamda savunma sanayisi işbirliği alanında görüşmelerin başladığını da öğrenmiş oldum. Yani hem devletler arasında hem de özel sektörler arasında bu ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz." mesajını verdi.

Çavuşoğlu, Portekiz ile eğitim alanında da ilişkilerin güçlü olduğunun altını çizerek, "Öğrenci değişim programları kapsamında 2014’ten bu yana 800’den fazla Portekizli öğrenci Türkiye'ye geldi. Bu, Türkiye’ye olan ilginin bir göstergesidir ama Türk öğrencilerin Portekiz’e olan ilgisi daha da büyük ve o tarihten bu yana 6 binden fazla öğrencimiz eğitim görmek için Portekiz'e gitti ve şu anda halen öğrencilerimizin bazıları orada." dedi.

- "Turist sayısı bakımından Kovid öncesi dönemi yakalamış durumdayız"

Türkiye'nin en köklü üniversiteleri arasında yer alan Ankara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve İzmir Yaşar Üniversitesinde Portekizce eğitim verildiğine işaret eden Çavuşoğlu, "THY’nin Lizbon ve Porto’ya gerçekleştirdikleri 21 sefer, karşılıklı temaslarımızı da artırıyor. Turist sayısını da artırıyor. Turist sayısı bakımından Kovid öncesi dönemi yakalamış durumdayız. Bu potansiyeli de iki önemli destinasyon olarak daha da geliştirmek ve işbirliğimizi artırmak istiyoruz." diye konuştu.

Çavuşoğlu, Portekizli mevkidaşı ile Ukrayna'daki savaş konusunda da görüş alışverişinde bulunduklarını aktararak, "Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelikleri süreci ile ilgili gelişmeleri de değerlendirdik ve Türkiye olarak bu konudaki düşüncelerimizi ve üçlü mekanizmanın uygulanması ile ilgili son durum hakkında da bilgi verdim." ifadelerini kullandı.

Afrika'da Portekizce konuşan ülkelerin olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, "Tüm Afrika genelinde Portekiz ile siyasi istişarelerimiz var ama daha yakın işbirliği içinde olma konusunda mutabık kaldık. 3’lü toplantılarla, mekanizmalarla Afrika’da terörle mücadele eden ülkelere ve ekonomik kalkınması için çaba sarf eden ülkelere ve de bölgenin istikrarı için, özellikle bazı bölgelerde ülkeler arasında da tansiyon ara sıra yükseliyor, Portekiz ile daha yakın bir işbirliği içinde olacağız." mesajını verdi.

Bakan Çavuşoğlu, görüşmede Kafkasya'daki gelişmeler, Azerbaycan-Ermenistan, Türkiye-Ermenistan normalleşme süreçleri ve Güney Kafkasya’nın istikrarı ve bölgedeki son gelişmelerle ilgili de görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Portekiz'de Türkiye'nin AB üyelik sürecine partilerüstü destek olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Biz AB’ye üye olmak için önemli adımlar attık ve bu, bizim için hala stratejik hedeftir ama AB’nin de karar vermesi lazım. Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesi, vize serbestisi gibi çok önemli alanlar var ve yüksek düzeyli diyalog mekanizmalarımız var. Bu konuda AB’nin daha geri durduğunu bir kez daha söyledim. Portekiz gibi bu süreçleri destekleyen ülkelerin daha aktif olması, bu süreçlerin tekrar canlandırılması bakımından önemli olacaktır."

Çavuşoğlu, Türkiye'nin 2014’ten bu yana gözlemci üyesi olduğu Portekizce Konuşan Ülkeler Topluluğu kapsamında da Portekiz ile işbirliğini güçlendirmek istediğini belirterek, "Türkiye olarak biz sadece uluslararası ve bölgesel örgütlerde, üye olamadığımız örgütlerde bir statü elde etmek istemiyoruz, nerede bir statü elde ettiysek o örgütlerin çalışmalarına da katkı sağlamaya çalışıyoruz ve o örgüte mensup ülkelerle ikili ilişkilerimizi de geliştirmek için çalışıyoruz." dedi.

Cravinho ile bugün verimli ve samimi bir toplantı gerçekleştirdiklerini kaydeden Çavuşoğlu, mart ayındaki Antalya Diplomasi Forumu'nda da Portekizli mevkidaşını ağırlamaktan memnuniyet duyacağını sözlerine ekledi.

(Bitti)


Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)