Avustralya'dan küstah 'Kudüs' açıklaması

TAKİP ET

Avustralya Başbakanı Morrison, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve elçiliklerini Tel Aviv'den buraya taşıma seçeneğini değerlendirdiklerini açıkladı. Morrison, bu fikri Avustralya'nın eski İsrail Büyükelçisi Sharma'dan aldığını söyledi.

Reklam
Reklam

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve elçiliklerini Tel Aviv'den buraya taşıma seçeneğini değerlendirdiklerini açıkladı. Morrison, bu fikri Avustralya'nın eski İsrail Büyükelçisi Dave Sharma'dan aldığını söyledi. İsrail Başbakanı Netanyahu, Morrison'a teşekkür etti.


TRUMP'IN KUDÜS AÇIKLAMASI

ABD Başkanı Donald Trump, geçen yıl onlarca yıllık Orta Doğu politikalarını değiştirerek Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımıştı. Mayıs'ta da ABD Büyükelçiliği Kudüs'e taşınmıştı. Karar uluslararası tepkilere neden olmuştu.


İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM

Morrison, Kudüs'le ilgili açıklamasını yaparken Avustralya'nın iki devletli çözüme bağlılığını koruduğunu söyledi. Avustralya Başbakanı, bir karar almadan önce Bakanlar Kurulu ve diğer ülkelerin görüşünü alacağını belirterek "İki devletli çözüme bağlıyız. Ancak açık konuşmak gerekirse durum iyi gitmiyor ve çok fazla ilerleme sağlanamıyor" dedi. Morrison, Kudüs'ü tanıma seçeneğini değerlendirme fikrini Avustralya'nın eski İsrail Büyükelçisi Dave Sharma'dan aldığını söyledi.

Scott Morrison, hem iki devletli çözümü desteklemenin hem de Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımanın mümkün olabileceğini savundu. Avustralya daha önce bunun mümkün olmadığını söylüyordu.


DOĞU KUDÜS VE BATI KUDÜS

Morrison, gelecekte Doğu Kudüs'ü Filistin Yönetimi'nin başkenti, Batı Küdüs'ü de İsrail'in başkenti olarak tanıyabilecekleri bir senaryodan da söz etti, "Avustralya bu fikre açık olmalı" diye konuştu.


''SEÇİMLER ÖNCESİ MANEVRA''

Morrison'ın rakipleri, Kudüs'le ilgili açıklamanın hükümetin geleceğini belirleyebilecek ara seçimler öncesinde 'siyasi bir manevra' olduğunu söylüyor. İşçi Partisi'nin Senato lideri Penny Wong, Morrison'un Yahudilerin oyunu alabilmek için Avustralya dış politikasıyla 'tehlikeli bir oyun oynadığını' öne sürüyor.


NETANYAHU'DAN TEŞEKKÜR

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, sosyal paylaşım platform olan Twitter'da Morrison'a teşekkür etti.

Kaynak; BBCTürkçe