Aşıda da ön cephedeler

TAKİP ET

Koronavirüse karşı en ön cephede savaşan sağlık çalışanları bu kez de aşı denemelerinde gönüllü oldu. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde 400 kişiye bugün aşının ilk dozu verilecek. Hürriyet, aşı denemelerinde gönüllü olan sağlık çalışanlarıyla konuştu.

Reklam
Reklam

Çin’de görülen ilk vakadan sonra koronavirüs dünyada yaklaşık 1 milyon kişinin ölümüne neden oldu. Uzmanlar koronavirüsten korunmak için kesin çözümün aşı olduğunu söylerken Türkiye de Çin’de geliştirilen koronavirüs aşısının çalışmalarında yer alıyor. Türkiye’de aşı çalışmalarının yürütüldüğü 24 merkezden biri olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, gönüllülere ilk aşılamayı bugün yapacak. Aşı çalışmalarında yer alacak 400 gönüllünün bir kısmı sağlık çalışanı ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi personeli.

NEGATİF ŞARTI
Aşı çalışmaları için bütün hazırlıklarını tamamladıklarını söyleyen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, şu bilgileri veriyor: “Aşı çalışmalarında gönüllü olmak isteyenlerden 400 kişilik bir liste oluşturdu. Bu listede yer alanların bir kısmı sağlık çalışanı. Gönüllülerin daha önce koronavirüs geçirmemiş olması gerekiyor. Bu yüzden gönüllülere PCR ve antikor testi yapılacak. Eğer her iki test de negatif çıkarsa gönüllülere aşı verilecek. 400 gönüllüye aşının ilk dozunu vereceğiz. İki hafta sonra ikinci dozu vereceğiz. Daha sonra gönüllülerimizi takip edilerek bütün yan etkileri aşı merkezine bildirecek.

PLASEBO ETKİSİ
Bazı gönüllülere plasebo, bazılarına ise Çin’in geliştirdiği aşı verilecek. Gönüllüler kendilerine hangisinin verildiğini bilmeyecek. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) veya bağımsız sağlık kuruluşları müfettiş gibi aşı çalışmalarını denetleme hakkına sahip. Gönüllülerin aşı çalışmasını sonuna kadar götürme gibi bir zorunlulukları yok, ama çalışmada kalmalarını isteriz.

HABERİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ