ASEAN'ın yeni Genel Sekreteri Kao, ilk ziyaretini Çin'e yaptı

TAKİP ET

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) genel sekreterliğine seçilen Kamboçyalı Kao Kim Hourn, göreve başladıktan sonra ilk ziyaretini Çin'e gerçekleştirdi

Reklam
Reklam

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) genel sekreterliğine seçilen Kamboçyalı Kao Kim Hourn, göreve başladıktan sonra ilk ziyaretini Çin'e gerçekleştirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Genel Sekreter Kao, ziyaretinde Çin'in en kıdemli diplomatı, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Direktörü Vang Yi ile görüştü.

Vang, görüşmede, 1 Ocak itibarıyla görevine başlayan Kao'ya ilk ziyareti için Çin'i tercih etmesi nedeniyle teşekkür ederek, ülkesinin ASEAN'ın en büyük komşusu olarak topluluğun bölgesel bütünleşmesini desteklediğini belirtti.

Çin'in ASEAN'ın stratejik bağımsızlığını savunduğunu vurgulayan Vang, bölgede Soğuk Savaş mantığına dayalı çatışmaları ve büyük güçler arasında kamplara dayalı cepheleşmeyi reddettiklerini, on yıllar içinde oluşan barışçı kalkınma atmosferinin sürdürülmesinden yana olduklarını vurguladı.

Genel Sekreter Kao da Çin'in ASEAN'ın iyi bir dostu ve komşusu, ayrıca uzun vadeli güvenilir işbirliği ortağı olduğuna işaret ederek, Pekin ile kapsamlı stratejik ortaklığı derinleştirmeyi, ticaret, yatırım, dijital ekonomi ve yeşil kalkınma alanlarında işbirliğini derinleştirmeyi umduklarını söyledi.

ASEAN'ın kurucu üyeleri Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler ve Singapur'un yanı sıra Brunei, Vietnam, Laos, Kamboçya ve Myanmar olmak üzere toplam 10 üyesi bulunuyor.


AA