Altılı masanın "Ortak Politikalar Mutabakat Metni" tanıtıldı (1)

TAKİP ET

Toplantıya, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu katıldı - Altı partinin genel başkan yardımcıları tarafından açıklanan mutabakat metni, "Hukuk, Adalet ve Yargı", "Kamu Yönetimi", "Yolsuzlukla Mücadele, Şeffaflık ve Denetim", "Ekonomi, Finans ve İstihdam", "Bilim, AR-GE, Yenilikçilik, Girişimcilik ve Dijital Dönüşüm", "Sektörel Politikalar", "Eğitim ve Öğretim", "Sosyal Politikalar" ve "Dış Politika, Savunma, Güvenlik ve Göç Politikaları" adı altında 9 ana başlıktan oluşuyor

Reklam
Reklam

Altılı masanın "Ortak Politikalar Mutabakat Metni" düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

ATO Congresium'da düzenlenen tanıtım toplantısına, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu katıldı.

Mutabakat metni, komisyon çalışmalarına katılan altı partinin genel başkan yardımcıları tarafından okundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Millet İttifakı'nı meydana getiren altı siyasi partinin mutfaklarında hazırlanan, altı genel başkanın üzerinde mutabakata vardığı, somut hedefleri, reformları, politikaları ve projeleri içeren mutabakat metnini kamuoyuyla paylaştıklarını söyledi.

Mevcut yönetimin, devlet için artık bir beka sorunu olduğunu savunan Öztrak, "Onun için Millet İttifakı, kural tanımaz bu ucube sistem yerine, kuvvetler ayrılığını tesis eden, özgürlükçü, demokratik, adil Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem diyor." ifadesini kullandı.

Meclis'in faaliyetlerinde çoğulculuğu sağlayacak, yeni bir "Meclis İçtüzüğü" hazırlayacaklarını vurgulayan Öztrak, şöyle devam etti:

"Kanun yapım süreçlerini demokratikleştireceğiz. Meclis’te istişare ve müzakereyi etkisizleştiren, torba kanun uygulamasına son vereceğiz. Tarafı olduğumuz milletlerarası sözleşmelerden çekilme yetkisinin, sadece TBMM'de olmasını anayasal güvence altına alacağız. Meclis'in yürütme organını, millet adına denetleme yetkisini güçlendireceğiz. Bütçe hakkı, TBMM'nin devredilemez bir yetkisi ve denetim aracı olacak. Meclis’te Kesin Hesap Komisyonunu kuracağız. Komisyon başkanı, ana muhalefet milletvekilleri arasından seçilecek. Yürütme reformuyla cumhurbaşkanının 7 yıl için sadece bir dönem seçilmesi kuralını getirerek tarafsızlığını güvence altına alacağız. Cumhurbaşkanı 85 milyonun cumhurbaşkanı olacak."

Öztrak başbakanı ve bakanları yönetimde etkili hale getireceklerini, OHAL Yasası'ndan kaynaklanan tüm işlem ve eylemlerin yargı denetimine tabi olmasını sağlayacaklarını söyledi.

Yargı reformuyla, bağımsız ve tarafsız bir yargı için Hakimler ve Savcılar Kurulunu kaldıracaklarını ve yerine Hakimler Kurulu ve Savcılar Kurulu şeklinde iki kurul kuracaklarını da açıklayan Öztrak, Adalet Bakanı ve müsteşarının Hakimler Kurulunda yer almayacağını aktardı.

- "Seçim barajını yüzde 3'e düşüreceğiz"

Anayasa Mahkemesi veya AİHM'in hak ihlali kararına yol açan hakimlere ve savcılara, neden oldukları tazminat ve zararın rücu edilmesini sağlayacaklarını da dile getiren Öztrak, şunları kaydetti:

"Tutuklamanın istisna olması ilkesinin titizlikle uygulanması için gerekli tedbirleri alacağız. Savunma mesleğini anayasal güvenceye kavuşturacağız. Anayasa Mahkemesi üyeliklerine, hülle yöntemiyle atama yapılmasını önleyeceğiz. Seçim barajını yüzde 3'e düşüreceğiz. Siyasi partilere kapatma davası açılması için TBMM'nin iznini zorunlu hale getireceğiz. Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki kurulları, ofisleri lağvedeceğiz. Bunların görev ve yetkilerini ilgili bakanlıklara devredeceğiz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını, Kadın, Aile ve Çocuk Bakanlığı olarak; Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığını, İklim, Çevre ve Orman Bakanlığı olarak; Ticaret Bakanlığını Esnaf ve Ticaret Bakanlığı olarak yapılandıracağız. Hazine'yi Maliye Bakanlığından ayıracak ve ayrı bir bakanlık şeklinde yeniden yapılandıracağız. Şehircilik ve Afet Yönetimi, Bilişim ve Yenilikçilik bakanlıklarını kuracağız. Siyasi bakan yardımcılıklarını kaldırıp liyakate dayalı müsteşarlık sistemini kuracağız. Strateji ve Planlama Teşkilatını kuracağız.

Yerel yönetimler reformunu hayata geçireceğiz. Merkezi yönetimin, yerel yönetimler üzerindeki vesayetine son vereceğiz. Seçimle gelenin seçimle gitmesini güvence altına alacağız. Belediyelerin, genel bütçe vergi gelirlerinden aldığı payları artıracağız. Muhtarlık Temel Kanunu'nu çıkaracağız. Kamuya personel alımında, mülakat uygulamasına son vereceğiz. Yolsuzluktan elde edilen ve yurt dışına kaçırılan varlıkları, ülkemize geri getirmek için, 'Malvarlıklarının Geri Alınması Ofisi'ni kuracağız. Pazarlık usulüyle yapılmış tüm ihaleleri geriye doğru tahkik edeceğiz."

- "Cumhurbaşkanlığını Çankaya Köşkü'ne taşıyacağız"

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakçı da ekonomi, istihdam ve finans bölümlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Maliye ve finans kuruluşlarının tüm ekonomik faktörlere güven vermesinin önemine değinen Çanakçı, bu kapsamda mutabakat metninin ekonomi ve finans bölümünde 238 ayrı genel politika belirlediklerini söyledi.

Çanakcı, "Temel ekonomi hedeflerimiz kapsamında enflasyonu 2 yıl içinde kalıcı olarak düşürüp tek haneye indireceğiz. Ortalama büyüme hızını yüzde 5'in üzerine çıkaracak, dolar bazında kişi başına milli gelirimizi 5 yılın sonunda en az 2 katına yükselteceğiz. 5 yılda en az 5 milyon yeni iş yaratacağız." dedi.

Merkez Bankasının bağımsızlığını güçlendirmek için adımlar atacaklarını vurgulayan Çanakcı, Merkez Bankasına fiyat ve finansal istikrarı sağlama dışında sorumluluklar yüklemeyeceklerini söyledi.

TCMB'nin İstanbul'daki birimlerinin tekrar Ankara'ya taşınma sürecini mümkün olan en kısa sürede sağlayacaklarını ifade eden Çanakcı, "İktidara gelir gelmez yeni kur korumalı mevduat hesabı açılmasını durduracak, mevcut hesapları vade sonlarında kapatacağız." diye konuştu.

Çanakcı, şöyle devam etti:

"Hükümet bir yandan ülkemizin kaynaklarını şatafat ve gösteriş için israf ederken, diğer yandan oluşan kamu açıklarını ve hasarları, halının altına süpürerek gizlemeye çalışmaktadır. Bu çerçevede iktidara gelir gelmez Cumhurbaşkanlığına bağlı deneyimli denetim uzmanlarından oluşan durum ve hasar tespit komitesi oluşturacağız. Tüm gereksiz harcamalara son vereceğiz. Cumhurbaşkanlığını Çankaya Köşkü'ne taşıyacağız. Saray, köşk ve yalıları halkın kullanımına açacağız. Cumhurbaşkanlığı envanterindeki uçakları satıp, yerine orman yangınını söndürme uçakları alacağız. Çalışanlar üzerindeki vergi ve sigorta prim yükünü indireceğiz. Her türlü eğitim ve öğretim hizmetindeki KDV'yi düşüreceğiz. İş yeri kira ödemelerinde stopaj oranı sıfırlayacağız. Şoför esnafının 10 yaşın üzerindeki araçlarının yenilenmesinde ÖTV almayacağız. Vergi kayıp ve kaçaklarına son vereceğiz. Kayıt dışılığı OECD ortalamasının altına indireceğiz. Sağlanacak kaynakları yoksullukla mücadelede kullanacağız. Finans politikalarımızın temel hedefi sermayeyi tabana yaymak, dijital ekonomiyi ve yeşil dönüşümü güçlü biçimde desteklemektir. Bu anlayışla hem şirketlerin halka açılmasını hem de çalışanlarının halka açık şirketlere ortak olmasını teşvik edeceğiz."

- "Zorunlu eğitimi '1+5+4+3' şeklinde uygulayacağız"

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp de "Bilim, AR-GE, Yenilikçilik, Girişimcilik, Dijital dönüşüm, Eğitim ve Öğretim" bölümlerine yönelik sunum yaptı.

Beyin göçünü engellemek ve tersine beyin göçünü gerçekleştirmek için eğitim sistemi müfredatının özgürlükçü ve yenilikçi şekilde düzenleneceğini belirten Şahinalp, "TÜBİTAK’ı sadece araştırma enstitüleri ile kritik alanlarda ileri araştırmalar yapan bir kurum haline getireceğiz. Türkiye Endüstriyel Tasarım Enstitüsünü kuracak, Türk Tasarım Danışma Konseyini etkinleştireceğiz." dedi.

Yeni Girişim Şirketleri Kanunu'nu çıkartacaklarını belirten Şahinalp, firmaların e-ticaret, sanal mağaza, dijital tasarım, kişiselleştirilmiş ürünler, çevreci ürünler gibi alanlarda beceri ve imkanlarını destekleyeceklerini söyledi.

Kadın ve genç girişimciliğine yönelik özel teşvik paketleri hazırlayacaklarını vurgulayan Şahinalp, Bilişim ve Yenilikçilik Bakanlığı kuracaklarını, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) bağımsızlığını sağlayacaklarını ifade etti.

Yapay Zeka Etik Kurulu oluşturacaklarının da altını çizen Şahinalp, "Yeni teknolojilerin en hızlı şekilde yayılmasını sağlamak için operatörlere 5G lisanslarını en kısa sürede vereceğiz. Bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi dijital cihazlar üzerindeki vergi yükünü azaltacağız. 6-25 yaş arasındaki tüm öğrencilere ve gençlere aylık 5 GB internete bedava erişim hizmeti sağlayacağız." diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığında idari pozisyonlara eğitim kökenli ve liyakatli atamaların yapılmasını esas alacaklarını vurgulayan Şahinalp, şunları kaydetti:

"Devlet okullarındaki öğrencilere ücretsiz süt, su ve öğle yemeği vereceğiz. Okul öncesi, ilköğretim ve orta öğretimdeki tüm öğrencilere yardımcı kitaba ihtiyaç duymayacak şekilde, ders kitaplarını yerel esnafa ve ekonomiye katkıda bulunacak şekilde, ücretsiz temin edeceğiz. Anaokulundan üniversiteye kadar devlet okullarındaki ihtiyaç sahibi öğrencilerin kırtasiye, çanta, kıyafet ihtiyaçlarını ve internete erişimlerini ücretsiz karşılayacağız. Liselere Giriş Sınavlarında yıldan yıla değişen uygulamalara son verecek, LGS sınavını süreç içinde kaldıracağız. Üniversiteye girişte yılda bir defa yapılan sınav yerine çoklu sınav imkanı sunacağız. Zorunlu eğitimi 1 yılı okul öncesi eğitim, 5 yılı ilkokul, 4 yılı ortaokul, 3 yılı ise lise olmak üzere '1+5+4+3' şeklinde uygulayacağız.

YÖK'ü kaldıracak, yüksek öğretim kurumlarının akademik, idari ve mali özerkliğine müdahale etmeksizin yüksek öğretimin planlanması ve yükseköğretim kurumları arasında koordinasyonun sağlanması şeklinde sınırlı görevleri bulunan bir kurul kuracağız. Her şehre her ilçeye üniversite açma anlayışını değiştirecek, ülkemizin hedef ve ihtiyaçlarına göre üniversite, fakülte ve bölümlerin yeniden planlanmasını ve yapılandırılmasını sağlayacağız. Ataması yapılmayan öğretmen havuzunu eritecek, Öğretmen atamalarında mülakatı kaldıracağız."

(Sürecek)


Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)