Almanya'da 'O aşıyı olmam' şoku

TAKİP ET

Koronavirüs aşıları dünyadaki ekonomik ve sosyal adaletsizlikleri net bir biçimde ortaya koymaya devam ediyor. 120'den fazla ülkede milyonlarca insan bir doz aşıya bile muhtaç haldeyken, Almanya'da beğenilmeyen aşılar depolarda yığılmış halde bekliyor.

Reklam
Reklam

Batı Avrupa’nın gelişmiş ülkeleri, Covid-19 aşısı geliştiren çok sayıda şirketle anlaşmalar imzaladı. Bunlardan bir tanesi de İsveç-İngiltere ortaklığına ait AstraZeneca’ydı. Oxford Üniversitesi çatısı altında geliştirilen aşı için, Avrupa’nın opsiyonlarla beraber 400 milyon doza kadar alım yapabileceği açıklandı.

Ocak ayında AstraZeneca, üretim sıkıntıları yaşaması sonucu gecikmeler olduğunu Avrupa’ya sevkiyatı azaltacağını açıkladı. Şirket Avrupa Komisyonu’ndan gelen tepkilerin hedefi olurken özellikle Almanya karantinayı bitirmek ve sosyal hayatta normalleşmeye gitmek için daha fazla aşıya ihtiyaç olduğunu savunuyordu.

Aradan birkaç hafta geçti. Almanya şimdi de ellerindeki aşılar istedikleri gibi olmadığı için memnuniyetsizlik yaşıyor, depolarda biriken AstraZeneca aşısı stoklarını nasıl eriteceklerini düşünüyor. Yığılmanın nedenlerinin başında da aşının yeterince etkili olmadığı gerekçesiyle kullanımından kaçınılması geliyor.

1,45 MİLYON DOZDAN 271 BİNİ KULLANILDI
Almanya’da halk sağlığından sorumlu merci olan Robert Koch Enstitüsü’nden yetkililerin açıklamalarına göre, aralarında sağlık çalışanlarının da bulunduğu yüzlerce kişi, AstraZeneca aşısının Pfizer/BioNTech’ten daha az etkili olmasını gerekçe göstererek, aşı randevularına gitmiyor ya da randevu bile almıyor. Almanya’nın batısında bulunan Duisburg şehrinden bir yetkili Guardian’a yaptığı açıklamada, AstraZeneca aşısı vurulacak kişilerin yüzde 50 ila 70’inin aşı randevularını iptal ettiklerini ya da gitmediklerini söyledi.
HABERİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ