ABD, Almanya'nın maske siparişlerine el koydu, 'modern korsanlık'la suçlanıyor

TAKİP ET

Koronavirüs salgınının tüm dünyaya yayılması, ülkeleri tıbbi malzeme satın almaya yönlendiriyor. Son olarak Almanya'nın bir Amerikan şirketinden almak istediği 400 bin maske siparişinin parasını verdiği ancak ABD'nin malzemelere el koyduğu iddia edildi.

Reklam
Reklam

Koronavirüs salgınıyla mücadele eden ülkelerinden biri olan Almanya, Amerikalı bir şirkete ihtiyaç duyduğu 400 bin adet maske siparişi verdi. Ancak Almanya'nın siparişin ödemesini yapmasına rağmen Amerika tarafından malların yarısına el koyulduğu iddia edildi. Beyaz Saray ise söz konusu iddiaları yalanlandı.

''MODERN BİR KORSANLIK EYLEMİ''
Çin yapımı FFP2 ve FFP3 sınıfı yüz maskeleri, ilk olarak Alman hükümeti tarafından polis teşkilatı için koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında parası peşin olarak ödenerek bir Amerikan firmasından sipariş edildi. 200 bin koruyucu maskenin ise Almanya'ya girmeden ABD'ye yönlendirildiği iddia edildi. Almanya'da Berlin Eyaleti İçişleri Bakanı Andreas Geisel, maskelerin yarısının hedeflerine ulaşmadığını doğrulayarak "Bunu modern bir korsanlık eylemi olarak görüyoruz. Atlantik ötesi ortaklarla böyle başa çıkamayız." diyerek üstü kapalı ABD'yi eleştirdi.

SİPARİŞİN YARISI TESLİM EDİLMEDİ
Alman hükümeti toplam 400 bin maske siparişini, Çin'de fabrikası bulunan Amerikalı bir üreticiye vermişti. Teslimatın 200 bin adeti Bangkok Havaalanı'ndan Almanya'ya gönderilecekti. Ancak maskelere ABD'nin el koyduğu belirtildi. Polis şefi Barbara Slowik, ABD hükümetinin ihracat yasağı yüzünden 200 bin maskenin Almanya'ya gelmediğini açıkladı.

BEYAZ SARAY İDDİALARI YALANLADI
Beyaz Saray ise maskelere el konulduğu iddiasını yalanladı. Daha önce Kanada ve Fransa da, ABD'yi benzer şekilde suçlamıştı.

KANADA DA ABD'Yİ UYARDI
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ABD'nin Covid-19 ekipmanlarının ihracatını engellemesinden sonra mal akışını sınırlandırmasını hata olarak değerlendirdi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, düzenlediği basın toplantısı sırasında, "Sınırımızda tıbbi ürünler de dahil olmak üzere, önemli mal ve hizmetlerin giriş çıkışının engellenmesi ya da miktarının azaltılması büyük hata olur. Amerikan yönetimini şu anda çok açık bir şekilde uyardığımız nokta budur" dedi.

MİSİLLEMELER OLABİLİR
Perşembe günü Trump yönetimi, Savunma Üretim Yasası'nı (DPA) hayata geçirerek N95 maskeleri için Federal Acil Durum Yönetim Ajansı'ndan (FEMA) öncelik sırası talep etti. Bu gelişme üzerine 3M firması tarafından üretilen ve Kanada'ya göndermek için anlaşma yapılan N95 maskelerinin sevkiyatı durduruldu. 3M firması benzer uygulamalar yüzünden ABD'ye karşı misillemelere neden olabileceği yönünde Trump yönetimini uyardı.

Öte yandan Ottawa yönetimi ABD'yle olan sınır kapılarına geçici olarak kapadı. Quebec eyaletinde bulunan Ontario sınırına polis gönderildi. Karantina önlemleri başlattı.

Kaynak: İHA