3700 yıllık keşif... Doğum sırasında ölen kadın ve bebeği bulundu

TAKİP ET

Mısır'ın güneyindeki Asvan yakınlarında ortaya çıkarılan 3700 yıllık mezarın içinde bir kadın ve fetüsü bulundu.

Reklam
Reklam

Kom Ombo tapınağında çalışan Mısırlı arkeologlar, yaklaşık 3700 yıl önce ölen hamile bir kadının mezarını ortaya çıkardılar.

Araştırmacılar, 25 yaşında olduğuna inanılan kadının, doğum için girdiği çukurda öldüğünü ortaya çıkardı. Bebeğin iskeleti, annenin pelvis bölgesinde bulundu ve "baş aşağı" pozisyonda duruyordu. Bu da hem anne hem de çocuğun doğum sırasında ölmüş olabileceğini düşündürüyor.

Annenin kalıntılarına yapılan ön analizler, kadının pelvisinde, yanlış bir şekilde kaynaşmış bir kırık sonucu ortaya çıkan yanlış hizalamayı ortaya çıkardı. Bu anormalliğin ölümle sonuçlanan doğum sancısı sırasında sorunlara neden olması mümkündü. Annenin iskeleti kasılmış bir pozisyonda gömülmüştü ve deri bir örtü ile sarılmıştı. Öbür dünyaya yolculuğu için yanına iki çömlek bırakılmıştı.

Bir tanesi, yıllar boyu kullanılmaktan eskimiş ve güzel bir şekilde yapılmış küçük bir Mısır kavanozu idi. Diğeri ise Nubia stilini takip eden bu göçebe topluluklar tarafından üretilen kırmızı cilalı bir yüzey ve içi siyah olan ince bir çömlekti.