1 günde evsiz kaldılar...

TAKİP ET

İstanbul Şişli'de belediyeye komşu 4 bina riskli olduğu için mühürlenerek boşaltıldı. 56 dairede yaşayan yaklaşık 200 kişi, '1 günde evsiz kaldık' diyerek mağduriyetlerini dile getirip destek istedi. Belediye yetkilileri geçici konaklama ve taşınma yardımı yapacaklarını ama binanın güçlendirilmesi ya da yenilenmesinin vatandaşın sorumluluğu olduğunu belirtiyor.

Reklam
Reklam

ŞİŞLİ Sıracevizler Caddesi’nde, Şişli Belediyesi’nin hemen karşısında yer alan 4 bina geçtiğimiz günlerde tahliye edildi. Alt katları otopark olan apartmanlardan birinin kolonunda hasar görüldü. Bir vatandaş endişeyle belediyeye başvurdu. Belediye 24 Ocak’ta Melek Apartmanı için ‘durum riskli, tahliye edin’ dedi. 10 gün sonra hemen bitişiğindeki Kanarya, Billur ve Engin Apartmanları da aynı gerekçe ile mühürlendi. 56 dairede yaşayan yaklaşık 200 kişi binaları mühürlendiği için evini terk etmek zorunda kaldı. Vatandaşların kimi akrabalarına sığınırken, kimi de Şişli Belediyesi’nin desteğiyle bir otele yerleşti. Belediyenin konaklama desteğini bugün sonlandıracağını söyleyen vatandaşlar,”1 günde sokakta kaldık, gidecek yerimiz yok. Geçici çözümlere değil kalıcı bir desteğe ihtiyacımız var “diyor.

GÜVENLİ KORİDOR
Mühürlenen evlerin maliklerinden Aydın Ertunç, binalarıyla ilgili bir ‘güçlendirme gerekli’ kararı olduğunu söylüyor. “Binalar yıkılacak mı güçlendirilecek mi bilgi veren yok” diyen Ertunç, belediye yetkilileri ile sağlıklı bir iletişim kurulamamasından yakınıyor. İlk taleplerinin eşyalarını güvenli bir şekilde tahliye etmek olduğunu belirten Ertunç, bunun için güvenli yaşam koridoru kurulması gerektiğini belirtiyor. Ertunç, “Belediye yetkilileri bu koridoru oluşmadan evlere giremezsin diyor. Peki kim kuracak bunu? Belediye elini taşın altına koymuyor. Malikler olarak siz yapın diyor. Kolonların güçlendirilmesi ve  eşyaların dışarıdan asansör sistemiyle taşınmasından söz ediliyor. Bu maliyeti ve işlemleri vatandaşa bırakmak haksızlık. Kimi vatandaşlar zabıta eşliğinde eşya çıkarıyor, ama bize riskli olduğu söylendiği için şuan buna cesaret edemiyoruz” diyor.Ertunç’un verdiği bilgilere göre binanın yıkılması durumunda başka bir karmaşa bekliyor onları. Binalar 7 katlı ama bugün mevcut imar şartıyla yeniden yapılırsa 5 katlı olacak. Bu da hak kaybı anlamına geliyor. Yeni bir plana da ihtiyaç duyulduğunu belirten malikler, sorunlarının çözümü için bir an önce yetkililerle aynı masaya oturmayı istiyor. Şişli’de bir araya geldiğimiz vatandaşların birçoğu emekli ya da orta gelirli olduğunu, zor durumda kaldığını söylüyor.

GİDECEK YERİM YOK
“Emekli maaşım ve evimden başka ne bir malım ne de gidecek bir yerim var” diyen Ümran Güvenir, Şişli Belediyesi’nin ilgisizliğinden şikayet ediyor. Belediye yetkilileri ile görüştüğünü ama destek talebinin geri çevrildiğini belirten Semra Hanım ise, “Kartal’da maalesef insanlar hayatını kaybetti. Bizim suçumuz ölmemek mi? O bölgede sağlanan destek bize de sağlanamaz mı? Belediye başkanı cama çıksa bizi görecek ama sesimizi duymuyor” diyor. 75 yaşındaki Esma Eke ise tek başına yaşadığını ve yardım almadan bu durumla başa çıkamayacağını dile getiriyor. Mühürlenen Kanarya apartmanında apartman görevlisi olarak çalıştığını  belirten Kıymet Cavlar ise  “Aynı gün hem evimizi hem işimizi kaybettik. Otelden de çarşamba günü çıkın diyorlar. Sokakta kaldık” diyor.

81 İLE GENELGE GİTTİ
İSTANBUL Kartal’da 21 kişinin hayatını kaybettiği, 14 kişinin de yaralı kurtarıldığı Yeşilyurt Apartmanı’nın çökmesinin ardından gözler riskli binalara çevrilirken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm sürecini hızlandıracak, yeni bir dönemi başlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum imzasıyla, en riskli alanların 3 ay içerisinde Bakanlığa bildirilmesi için 81 ile genelge gönderildi. Hürriyet’in 17 Şubat’ta duyurduğu genelgede şu ifadelere yer verildi: “Bakanlığımız 2023 vizyonu kapsamında, kentsel dönüşüm uygulamalarında karşılaşılan sorunların çözümü, dönüşüm sürecinin iyileştirilmesi ile yerleşim ölçeğindeki kentsel dönüşümün bütüncül bir şekilde yönetilmesini sağlamak amacıyla yeni bir yaklaşıma ihtiyaç duyulmuştur Bu kapsamda iliniz sınırları içerisinde bulunan büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlıklarınca kentsel dönüşüm strateji belgesinin hazırlanması ve yetki sınırları dahilinde bulunan en riskli alanların 3 ay içerisinde Bakanlığımıza bildirilmesi gerektiğinin ilgili belediyelere iletilmesi hususunda gereğini rica ederim.”

HABERİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ