• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Şehir Haberleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Dizi ve Fragmanlar Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
09:45
YKS Hazırlık Merkezi’nde deprem ve tahliye tatbikatı
09:29
Karagöz Festivali dünyayı Bursa’da buluşturuyor
Video Galeri Foto Galeri
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. İyileşip mühendis olmak isteyen lenf kanseri Hasan'ın 'ilaç' talebi
Sağlık
Yayınlanma: 05 Ekim 2025 - 10:14

İyileşip mühendis olmak isteyen lenf kanseri Hasan'ın 'ilaç' talebi

Gülşah ÖZGEN-Eser PAZARBAŞI/ADANA, (DHA)- ADANA'da hayali olan elektrik elektronik mühendisi olmak için üniversite sınavına hazırlanırken lenf kanseri olduğunu öğrenen Hasan Öcal, (22), akıllı ilaç tedavisine başladı

Sağlık
05 Ekim 2025 - 10:14
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İyileşip mühendis olmak isteyen lenf kanseri Hasan'ın 'ilaç' talebi
ADANA'da hayali olan elektrik elektronik mühendisi olmak için üniversite sınavına hazırlanırken lenf kanseri olduğunu öğrenen Hasan Öcal, (22), akıllı ilaç tedavisine başladı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında ücretsiz karşılanmayan ilacı bir süre mahkeme kararıyla alabilen daha sonra Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı'ndan (LÖSEV) destek gören Öcal, geçen aylarda Resmi Gazete'de yayınlanan kararı görünce büyük sevinç yaşadı. İlaç geri ödeme kapsamına alınırken, bu kez nakil kriterine takılan Öcal, "İlacı ücretsiz almak için kriterleri karşılamadığımı öğrendim. Mesela kök hücre nakli sonrası kullanılması gibi. Ben daha nakil olamadım" diyerek ilacı alabilmek için yetkililerden yardım istedi.

Seyhan ilçesindeki Gülbahçesi Mahallesi'nde yaşayan Hasan Öcal, en büyük hayali elektrik elektronik mühendisi olmak için üniversite sınavına hazırlanırken, öksürük, göğüs ağrısı ve nefes darlığı şikayetleri yaşayınca hastaneye başvurdu. Yapılan tetkiklerin sonucunda lenf sistemi kanserinin bir türü olan Hodgkin lenfoma tanısı alan Hasan Öcal, bu süreçte üniversite sınavına da giremedi. Bir an önce iyileşip hayalini gerçekleştirmek isteyen Öcal, 2024 yılının Ocak ayında Adana Şehir Hastanesi'nde kanser tedavisine başladı. Kemoterapi tedavisine yanıt vermeyen Öcal'ın hastalığı ilerleme gösterince doktoru tek çarenin yurt dışından temin edilen akıllı ilaç tedavisi olduğunu söyledi.

AKILLI İLAÇ TEDAVİSİ İYİ GELDİ, MAHKEME YOLUYLA ALMAYA ÇALIŞTI

SGK'ya başvuran Hasan Öcal için ilaçların ücretsiz karşılanamayacağı söylendi. Avukatıyla görüşüp mahkeme kararıyla 6 ay boyunca ilacını alabilen Öcal'ın sağlık durumu iyiye gitti. Doktorlar en az 3 ay daha bu tedaviye devam etmesini önerdi ancak bu kez mahkemeden olumsuz yanıt geldi. Hasan Öcal, üst mahkemeye kadar başvurdu ancak adli tatil sürecine denk gelince aylarca tedaviden geri kaldı.

LÖSEV BU SÜREÇTE KANSER HASTASI GENCİN YARDIMINA KOŞTU

Bu süreçte LÖSEV'den uzatılan yardım eliyle Öcal, iki doz daha ilaç alabildi. Kendisini uzun ve zorlu bir tedavinin beklediğini belirten Hasan Öcal, "Tedavim yarıda kalınca ben LÖSEV'e başvurdum. LÖSEV hiç ikiletmeden desteğini sundu. Şu anda da destek vermeye devam ediyor. Ama tedavimin ne kadar süreceği öngörülemiyor. İlacın 21 günlük kullanım bedeli 274 bin TL. Benim bunu ödeyecek gücüm yok" diye konuştu.

İLAÇ SGK KAPSAMINA ALINDI ANCAK BU KEZ KRİTERLERE TAKILDI

Geçen aylarda kullandığı ilacın cumhurbaşkanı kararnamesiyle SGK kapsamına alındığını ancak bu kez kriterlere katıldığını anlatan Öcal, şöyle konuştu:

"Yakın zamanda da kullandığım ilaç Resmi Gazete'de yayımlanan kararla SGK kapsamında geri ödemeye alındı. Ancak ben doktorumla görüştüğümde bu kriterleri karşılamadığımı öğrendim. Mesela kök hücre nakli sonrası kullanılması gibi. Ben daha nakil olamadım. Ama bu tedavi bana iyi geliyor. En temel hakkım olan yaşama hakkımı istiyorum. İyileştikten sonra üniversite okuyup hayallerime kavuşmak istiyorum. O nedenle devlet büyüklerimden, Sağlık Bakanlığı ve SGK'dan ricam; ben ve benim gibi hastaların ilaç bedelini karşılamanız veya bir düzenleme getirmeniz, bizi çaresiz bırakmamanızdır."
DHA
EDİTÖR
DHA - Haber Editörü
DHA - Haber Editörü
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Kadavradan nakille hayata tutundu
Kadavradan nakille hayata tutundu
Bilim dünyasını şaşırtan keşif: ”Ömür uzatan ilaç”
Bilim dünyasını şaşırtan keşif: ”Ömür uzatan ilaç”
Covid-19 kabusu geri döndü
Covid-19 kabusu geri döndü
Türkiye'de laboratuvar tıbbında yeni bir dönem başlıyor
Türkiye'de laboratuvar tıbbında yeni bir dönem başlıyor
Son Haberler
CHP'li Ahmet Akın'dan art arda sürpriz ziyaretler!
CHP'li Ahmet Akın'dan art arda sürpriz ziyaretler!
Başkan Aydın’a Ovaakça’da Hizmet Teşekkürü
Başkan Aydın’a Ovaakça’da Hizmet Teşekkürü
Marmara’da deprem
Marmara’da deprem
Bursa’da ulaşımda ‘Büyük’ yatırım
Bursa’da ulaşımda ‘Büyük’ yatırım
Alpaslan’ı gözünden etmişti! Skandal ortaya çıktı
Alpaslan’ı gözünden etmişti! Skandal ortaya çıktı
DSÖ: Gazze'de 2 yılda barışı güvence altına almaya hiç bu kadar yakın olmamıştık
DSÖ: Gazze'de 2 yılda barışı güvence altına almaya hiç bu kadar yakın olmamıştık

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Şehir Haberleri
Dünya
Ekonomi
Magazin
Dizi ve Fragmanlar
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • Bursa Haberleri
  • Dizi ve Fragmanlar
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Şehir Haberleri
  • Siyaset
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Biyografiler
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
Google Play
ücretsiz indirin

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Haber16.com "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir.
Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Copyright © 2017-2024 Haber16.com Tüm Hakları Saklıdır.