Lübnan ordusu, hava sahasýnýn Ýsrail savaþ uçaklarý tarafýndan ihlal edilmesi üzerine uçaksavarlarla ateþ açtý.
Üst düzey Ýsrail askeri görevlisinin yaptýðý açýklamada, Güney Lübnan hava sahasýnda uçan Ýsrail savaþ uçaklarýna uçaksavar toplarýyla ateþ açýldýðýný söyledi.
AFP ajansýna konuþan Ýsrailli üst düzey bir güvenlik yetkilisi, "Uçaklarýmýz, güney Lübnan üzerinde uçuþ yaparken, Lübnan uçaksavar ateþine hedef oldu" dedi ve uçaklardan herhangi bir hasarýn oluþmadýðýný söyledi. Ýsrail askeri yetkililerinin konuyla ilgili açýklama yapmaktan kaçýndýklarý belirtildi.
Lübnan, hava sahasýnýn Ýsrail uçaklarý tarafýndan ihlal edildiði yönünde neredeyse her gün açýklama yapýyor ancak ordu, uçaklar, uçaksavar menziline girmediði sürece ateþ açmýyor.
Ýsrail'in Lübnan üzerinde gerçekleþtirdiði uçuþlar BM Güvenlik Konseyi'nin 2006 yýlýndaki Lübnan-Ýsrail savaþýný sona erdiren 1701 sayýlý kararýnýn ihlali anlamýna geliyor. Ancak Ýsrail bu uçuþlarýn silah kaçaklýðýný izlemek amacýyla gerçekleþtirildiðini öne sürüyor.
LÜBNAN-ÝSRAÝL KRÝZÝ
Lübnan ile Ýsrail arasýndaki kriz ilk olarak 2006 yýlýnda baþladý. Kriz, Lübnan'da yerleþmiþ Hizbullah Örgütü'nün, 12 Temmuz 2006 tarihinde 2 Ýsrail askerini kaçýrmasý ve 8'ini öldürmesiyle baþladý.
Ýsrailli askerlerin kaçýrýlmasýna ek olarak güney Lübnan'daki Hizbullah militanlarýnýn Ýsrail topraklarýna Katyuþya füzeleri ateþlemesi; Ýsrail tarafýndan Lübnan'ýn bir savaþ hareketinde ("act of war") bulunduðu þeklinde yorumlandý. Bunun üzerine Ýsrail, Lübnan'a hava ve kara saldýrýlarý yapmýþ ve ülkenin limanlarýný denizden ablukaya aldý. Ýsrail'in bu davranýþýna karþýlýk olarak Hizbullah, güney Lübnan'dan Ýsrail'in kuzeyine yaptýðý füze saldýrýlarýný þiddetlendirdi.
Bir aydan fazla süren çatýþmalarýn ardýndan, Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi'nin aldýðý 1701 sayýlý karar uyarýnca 14 Aðustos'da taraflar saldýrýlarýný durdurdu. Ýsrail, 7 Eylül 2006 Litanni Nehri'ne kadar olan Güney Lübnan topraklarýný iþgal eden Ýsrail, Lübnan ve UNIFIL askerlerinin konuþlandýrýlmasýna paralel olarak birliklerini geri çekti.
Krizin ilk günlerinden beri aralýksýz süren Ýsrail saldýrýlarýnýn 1.000'in üzerinde sivil Lübnanlýyý öldürmüþ olmasý, Ýsrail'in uluslararasý ortamda çok aðýr eleþtirilere maruz kalmasýna neden oldu.
Birleþmiþ Milletler Ýnsan Haklarý Komisyonu Baþkaný Louise Arbour, kriz sýrasýnda savaþ suçlarýnýn iþlenmiþ olabileceðini söylemiþti.
http://www.hurriyet.com.tr/dunya/14910561.asp?gid=373