Türkiye'de ilk defa Bursa'da yapýlan "kazý doldur" göleti törenle açýldý.
Göletin açýlýþ törenine katýlan Devlet Bakaný Faruk Çelik, Türkiye çapýnda çýkardýklarý envarterle artýk köylülerin ne ekerlerse ne kadar verim alacaklarýný bileceklerini söyledi. Bu uygulamayla hangi bölgede hangi ürünün verimli þekilde yetiþeceðinin tespit edilebileceðini belirten Çelik, çiftçilerin daha çok kazanacaðýnýn altýný çizdi.
Çelik, hükümet olarak tarýmý geliþtirmek için yoðun bir çalýþma içinde olduklarýný ifade ederek, ''Her yerde her ürünü ekerseniz para kazanmanýz mümkün deðil. Yaptýðýmýz bu çalýþmayla artýk çiftçi hangi ürünü yetiþtirirse ne kadar kazanacaðýný bilecek. Üretimini de buna göre yapacak'' dedi. Çelik, bilimsel olan bu çalýþma sayesinde çiftçinin kazancýný artacaðýný anlattý.
Bursa Ýl Özel Ýdare Genel Sekreteri Kemal Demirel de Babasultan köyüne yapýlan çiftlik tipi sulama göleti projesinin Türkiyede ilk defa Bursa'da uygulandýðýna dikkat çekti. Demirel, "kazý doldur" göleti denilen bu göletin taþýma suyla da doldurulabileceðini söyledi. Suyu olmayan bütün köylere yeni gölet sistemiyle ulaþýlabileceðini kaydeden Demirel, ''Bu gölet sistemiyle gölet yapýmýndaki kýsýtlayacý faktörleri ortadan kaldýrarak istenen her yere gölet yapabiliriz'' dedi.
Konuþmalar sonrasýnda Bakan Çelik göletin kurdelesini köylü çocuklarla birlikte kesti. Standart göletlerin dýþýnda olan gölet, herhangi bir dere yataðý üzerinde bulunmuyor. Kar ve yaðmurla doldurulan gölet, gerektiðinde taþýma suyla da doldurulabiliyor. Sulama maksatlý kurulan göletle 200 dekar alan sulanabilecek. Bu rakam gerektiðinde 600 dekara kadar çýkabilecek. 2009 yýlýnda yapýmýna baþlanan gölet 600 bin TL'ye mal oldu.