Bursa'nýn Kestel ilçesine baðlý Uludað eteklerindeki Alaçam köyünde 7'den 70'e herkes kayak yaparken, köylüler Alaçam'ýn pist uzunluðu ve güzellikleri ile 'Davos' olabileceðini belirttiler.
Kýþ turizminin önemli merkezlerinden Uludað'da tatilciler kaymanýn ve karýn keyfini çýkartýrken, Alaçam köylüleri de bu zevkten mahrum kalmadý. Her evde kayak takýmý ve snowboardun bulunduðu köyde, 7 den 70'e herkes kayak yapmaya baþladý. 10 yýl önce bir kayak hocasýnýn köye kayak takýmý hediye etmesiyle baþlayan merak, bugün herkesin vazgeçemediði bir tutkuya dönüþtü. Köy sokaklarýný traktör kepçesiyle ezerek kayak yapmaya elveriþle hale getiren köylüler, güne kayak yaparak baþlýyor. Köy meydanýna ve markete kayak, kýzak ve þamrellerle giden köylüler, kýþý keyifli hale getirmenin mutluluðunu yaþýyor. 70 yaþýndaki insanlarýn bile snowboarda binerek kayak yaptýðý köyde, kýz çocuklarý ise yaptýklarý hareketlerle herkesi hayrete düþürüyor. Mahalli idarenin kayak yapýlabilecek alanlar içerisinde gösterdiði Alaçam'da en büyük eksiklik ise telesiyejin olmamasý.
TRAKTÖRLE TELESÝYEJ ÇÖZÜMÜ Yaklaþýk 300 metrelik dik sokaðý yürüyerek çýkmak zorunda kalan ve bu sebeple çabuk yorulup kaymanýn zevkine varamayan köylüler, kýsa sürede çözüm buldu. Bir traktörün kepçesine binerek veya traktörün arkasýna baðlanan bir ipe tutunarak tekrar zirveye çýkmayý baþaran köylüler, ardýndan kayarak aþaðýya iniyor. Profesyonel kayakçýlarý aratmayan köylüler, yumuþak kar üzerindeki þovlarýyla profesyonel kayakçýlarý aratmýyor. Diðer yandan Uludað eteðindeki yamaç ise köyün çocuklarýnýn en büyük eðlencesi oldu. Köyün erkeklerinin kayak yaptýðý pistlerde, küçükler ve gençler de þamrel lastiklerinin üstünde karýn keyfini çýkarttý. Köylülerin olasý kayak kazalarýna karþý aldýklarý lastikli barikat ise gözlerden kaçmadý. DÜNYANIN EN UZUN PÝSTÝ ALAÇAM Yýlýn 4-5 ayýný karla kaplý olarak geçiren köyde köylülerin kahvede oturmak yerine kayak sporuyla uðraþtýðýný söyleyen Alaçam köyü azasý Nevzat Aydýn, Alaçam'ýn Alpler'e rakip olabilecek bir potansiyele ve dünyanýn en uzun pistine sahip olduðunu belirtti. Kurduklarý 4 Mevsim Alaçam Kooperatifi sayesinde turizm bölgesi olabilmek için çalýþtýklarýný dile getiren Aydýn, "Bu köyde 7'den 70'e herkes kayak yapmayý biliyor. Kýþýn kahvede oturmaktansa kayak sporuyla uðraþýyoruz" dedi. Bölgenin kýþ turizmine elveriþli olduðunu altýný çizen Aydýn, "Alaçam saðlý sollu kayýldýðý takdirde 22 kilometrelik bir pist uzunluðuna sahip. Bu dünyada olmayan bir þey. 4 kilometrelik çýplak alanýmýz var. Dünyanýn deðiþik ülkelerinden buraya gelip yatýrým yapmak isteyenler var. Ancak biz bunun kendi devletimiz tarafýndan yapýlmasýný istiyoruz. Projelerimiz hazýr. Tek istediðimiz bunlarý hayata geçirebilmek" diye konuþtu. DAVOS OLMAYA ADAY Alaçam'ýn gerek pist uzunluðu, gerekse güzellikleri ile Alpler'e rakip olabileceðini belirten Aydýn, "Ancak bizim durumumuzu kimse bilmediði için bunu baþaramýyoruz. Uludað'daki kayak hocalarý dünyanýn en güzel pistinin Alaçam'da bulunduðunu belirtiyor. Valiliðimiz ve belediyelerimiz de Alaçam'ýn 'Davos' olabileceðini her fýrsatta dile getiriyor. Ýnþallah burasý Davos'tan da, Alpler'den de güzel olacak. Projelerimiz hazýr. Yatýrým bekliyoruz" þeklinde konuþtu. Alaçam köylüleri ise, Alaçam'ýn Türkiye'nin deðil dünyanýn gözbebeði olduðunu iddia ederek, "Bunun için gereken tek þey planlama. Bu da yapýldýðý takdirde yatýrýmcý buraya koþarak gelir" dediler.
http://bursa.bel.tr/bbb_kent_haber.asp?KentHaber=davos-a-rakip-koy&id=3213